Πάσχα στη Γορτυνία και στο Μοριά από τον «Γαστρονόμο» που κυκλοφορεί!

Αυτή την Κυριακή 18.04 το τεύχος του «Γαστρονόμου» που κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα Καθημερινή έχει αφιέρωμα στο Πάσχα στο Μοριά! Με ένα οδοιπορικό 2.000 χιλιομέτρων στα χωριά και στις καστροπολιτείες της Πελοποννήσου το περιοδικό μοιράζεται το μαγειρικό απόσταγμα μιας περήφανης παράδοσης.

Σε ένα τέτοιο αφιέρωμα δεν θα μπορούσε βέβαια να απουσιάζει και η Γορτυνία! Το αγαπημένο ζεύγος Βαγγελιώ και Γιάννη Αγγελακόπουλου, που έχει την ξακουστή ταβέρνα «Ζέρζοβα» συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς που παρουσιάζουν ντόπιες αρκαδικές συνταγές. Μάλιστα η φωτογράφηση για το περιοδικό είχε γίνει πριν λίγο καιρό στο χωριό Παναγιά-Ζέρζοβα. Όλα όσα ετοίμασαν η Βαγγελιώ και ο Γιάννης ήταν χειροποίητα με αγνά υλικά, όπως το δικό τους γάλα, γιαούρτι, χυλοπίτες, τυρί, λάδι και ξύδι. Άλλωστε σε αυτά τα αγνά υλικά άλλωστε κρύβεται η νοστιμιά των πιάτων τους!

Η Βαγγελιώ και ο Γιάννης παρουσιάζονται ως οι «Ήρωες» του Πασχαλινού Γαστρονόμου οι οποίοι ξαναγράφουν την παράδοση! Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό: «Είναι χαρακτήρες ιδιαίτεροι, δυνατοί, πρωταγωνιστές σε ένα σπαρταριστό ¨παιχνίδι¨ γαστρονομίας. Αξίζει να τους γνωρίσετε στο Γαστρονόμο που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή».

Αξίζει λοιπόν να ξεφυλλίσουμε το περιοδικό που κυκλοφορεί με την «Καθημερινή», όπου παρουσιάζονται γορτυνιακά γαστρονομικά «μυστικά», αλλά και μοναδικά γορτυνιακά προϊόντα, όπως το μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου.

Ακόμα το αφιέρωμα περιέχει όμορφες φωτογραφίες από διάφορες τοποθεσίες στη Γορτυνία όπως από το Ασκητήριο Μεγίστων Ταξιαρχών κοντά στο χωριό Ράφτη. Το Ασκητήριο ιδρύθηκε το 1697 και κατά την παράδοση αποτέλεσε κρυφό σχολείο αλλά και καταφύγιο των κατοίκων την περίοδο της Ελληνικής Επαναστάσεως.

 

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας