Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας με παγκόσμιο κύρος.

Γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου του 1925. Έζησε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για να καταλήξει στην Αθήνα, στην οποία έκτοτε διαμένει.

Από το 1954 έως το 1960 εργάσθηκε στο Παρίσι και στο Λονδίνο γράφοντας συμφωνική μουσική, μπαλέτα και μουσική για ταινίες. Στα 1960 τίθεται επικεφαλής του αναγεννητικού πολιτιστικού – πολιτικού κινήματος στην Ελλάδα με επίκεντρο τη σύζευξη ποίησης και μουσικής συνθέτοντας δεκάδες κύκλους τραγουδιών, ορατόρια, επιθεωρήσεις, μουσική για το αρχαίο ελληνικό δράμα και άλλα. Το κίνημα αυτό συνδέεται με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της εποχής, που στόχευαν πέρα απ΄τον εκδημοκρατισμό της κοινωνικής ζωής σε μια βαθύτερη και ευρύτερη αναγέννηση του ελληνικού λαού. Το γεγονός αυτό τον φέρνει συχνά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής με κορύφωση την ενεργό συμμετοχή του στο αντιστασιακό κίνημα κατά της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-74).

Κατά τη περίοδο της δικτατορίας εξορίστηκε μαζί με την οικογένειά του στην Ζάτουνα. Η Ζάτουνα, είναι ορεινό μικρό χωριό της Αρκαδίας 4 χιλ. δυτικά από τη Δημητσάνας, σε υψόμετρο 1.050 μ. στο οποίο κατοικούσαν τότε περίπου 20 οικογένειες. Εκεί έμειναν από τον Αύγουστο του 1968 έως τον Νοέμβριο του 1969. Ο Θεοδωράκης τέθηκε σε κατ’ οίκον απομόνωση από μια ολόκληρη διμοιρία χωροφυλάκων, η οποία τον επιτηρούσε σε εικοσιτετράωρη βάση. Το μόνο που του επέτρεπαν ήταν να εξέλθει από το σπίτι για τέσσερις ώρες την ημέρα, με συνοδεία δύο αστυνομικών πάντα.

Εκεί στην εξορία και στην απομόνωση ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει πολιτικά και θεωρητικά κείμενα, μουσική και ποιήματα. Συνθέτει 11 κύκλους τραγουδιών με τον τίτλο «Αρκαδίες».

Στη Ζάτουνα βρίσκεται σήμερα και το Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2006 προς τιμήν του.

Ο Θεοδωράκης ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής, το δε έργο του πολύμορφο και πλούσιο, επεκτείνεται πέραν της μουσικής σε τομείς όπως η ποίηση, η πεζογραφία, η φιλοσοφία, η μουσικολογία. Ακόμα και σε πολιτικά δοκίμια.