Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, το 1992.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της σημερινής ημέρας δεν θα μπορούσε να μην προβληθεί το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης της Δημητσάνας. Ένα μουσείο που αποτελεί το «στολίδι» της Γορτυνίας, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία, παρουσιάζοντας τις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που χρησιμοποιούν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων.
Το Μουσείο σήμερα προβλήθηκε σε δύο ξεχωριστές διαδικτυακές εκδηλώσεις.
Η πρώτη ήταν μια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς(ΠΙΟΠ) με θέμα τη σημασία του νερού για τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Στόχος ήταν η ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η αξία του νερού γίνεται αντιληπτή από διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την προστασία του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου.
Η σημαντικότερη όμως προβολή του Μουσείο έγινε σήμερα μέσα από το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες από χώρες που έχουν μελετήσει τις τεχνικές διαχείρισης του νερού, των αποβλήτων και του περιβάλλοντος (Workshop on Water, Wastewater and Environment: Technology, Traditions and Culture). Η συζήτηση διεξήχθη διαδικτυακά στο ΕΑΠ, ενώ την διοργάνωση της είχε αναλάβει το Εργαστήριο τεχνολογιών αειφορικής διαχείρισης αποβλήτων. Επιστημονικό αντικείμενο της συνάντησης βέβαια ήταν το Νερό, τα απόβλητα και το περιβάλλον.
Στα πλαίσια των εισηγήσεων έγινε μια ειδική παρουσίαση του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης. Ο κ. Σπύρος Σουβλάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος για το ΥΜΥ της Υπηρεσίας Μουσείων της Τράπεζας Πειραιώς μίλησε με θέμα: «Water as Cultural Heritage, The Open- Air Water Power Museum, in Dimitsana as a factor of memory and knowledge preservation». Ο ίδιος αρχικά παρουσίασε το έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, που αποσκοπεί στη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας καθώς και τα θεματικά μουσεία του Ομίλου. Στη συνέχεια παρουσίασε το Μουσείο Υδροκίνησης, αναφέροντας το τι μπορεί να δει ο επισκέπτης σε κάθε ένα από τα κτίρια που υπάρχουν σε αυτό. Δεν παρέλειψε παράλληλα να αναφερθεί στη φυσική ομορφιά αλλά και στην ιστορικότητα της περιοχής καθώς και στις ξεχωριστές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε αυτό σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
Εφημερίδα “Γορτυνία” – www.e-gortynia.gr