Παλιός γνώριμος των Γορτυνιών ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεώς μας κ.κ.Ευστάθιος

Ευθύς με την εκδημία του αειμνήστου Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμία, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όρισε τοποτηρητή της Μητροπόλεώς μας τον γνώριμό μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο.

Ο Σεπτός αυτός Ιεράρχης, πριν εκλεγεί το 1980 για τη χηρεύουσα τότε αυτή Μητρόπολη, υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας επί 11 συναπτά έτη στην Ιερά Μητρόπολή μας, ενώ υπήρξε και καθηγητής στην Επαγγελματική Σχολή Μεγαλοπόλεως. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και στις δύο επαρχίες, τα δε θεόπνευστα κηρύγματά του άγγιζαν και συγκινούσαν όλους. Ακόμη και σήμερα πολλοί τον μνημονεύουν.

Ακόμα όμως και όταν έφυγε από την επαρχία μας πάντα κρατούσε ιδιαίτερους δεσμούς με τη Γορτυνία. Μάλιστα παρακολουθούσε ανελλιπώς τα γορτυνιακά δρώμενα μέσω της εφημερίδος μας, όντας μάλιστα συνδρομητής της από το πρώτο φύλλο της!

Μάλιστα ο ίδιος ερχόταν αθόρυβα στη Δημητσάνα μια-δύο φορές το χρόνο και τελούσε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Θεοφίλου.

Σημειώνουμε ότι τοποτηρητής της Μητροπόλεώς μας υπήρξε και το 2006 μετά την εκδημία του μακαριστού Ιεράρχη μας Θεοφίλου. Τέλος υπενθυμίζουμε ότι προ ετών διεκδίκησε και τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, αλλά έχασε για λίγους ψήφους στην Ιεραρχία της Ελλάδος!

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος ως Τοπορητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως απηύθυνε προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Μητροπόλεως δύο εγκυκλίους:

  • Στην πρώτη, που είναι ένας χαιρετισμός του, τονίζει μεταξύ των άλλων: “Δεν σας αποκρύπτω την αγωνία μου για το λίγο διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η διακονία μου. Η σκέψη μου ότι θα συναντήσουν προσφιλή πρόσωπα κληρικών και λαϊκών, που συνεργάθηκαν μαζί τους, επί ένδεκα και παλαιότερα ως Ιεροκήρυξ και δοκίμασα την αγάπη τους, τον σεβασμό και την εκτίμησή τους, αλλά και προ 15ετίας κατά την πρώτη τοποτηρητεία μου, μου ενισχύει την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά και αυτή τη φορά. Δοξάζω τον Πανάγαθο Θεό γι’αυτή Του την Ευλογία”.
  • Η δεύτερη εγκύκλιός του είναι ευχαριστήριος, για τις εκδηλώσεις σεβασμού, αγάπης και ευγνωμοσύνης του Ιερού Κλήρου, των αρχόντων και του φιλογενούς λαού, για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Ιερεμία, τις οποίες χαρακτηρίζει εντυπωσιακές. Επισημαίνει δε: 1) Την προσέλευση πλήθους ανθρώπων στις Θ. Λειτουργίες , αγρυπνία και εξόδιο Ακολουθία στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Μεγαλοπόλεως, 2) Τις εκτενείς αναφορές στα Μ.Μ.Ε. για την προσωπικότητα του μεταστάντος και 3) Τα συγκινητικά συλλυπητήρια μηνύματα που έφθασαν στην Μητρόπολη. Και καταλήγει στη σχετική εγκύκλιό του: “Για όλα αυτά αισθάνομαι πιεστικά το χρέος ως τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως, να εκφράσω προς όλους σας, τον δίκαιο έπαινό μου και της χηρευσάσης εκκλησιαστικής αυτής επαρχίας, ως και την ευαρέσκεια για τα ευγνώμονα αισθήματά σας, προς την αγία μορφή του Σεβαστού Πνευματικού σας πατέρα”.

@ Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία” που κυκλοφορεί.