Παρουσίαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Αρκαδία! (ph & μέλη)

Με στόχο να προάγει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της αρκαδικής γης, άρχισε το ταξίδι του το νέο παράρτημα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Αρκαδία. Η παρουσίαση του Παραρτήματος έγινε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 στην κατάμεστη αίθουσα «Δ.Μητρόπουλου», του Αποστολοπουλείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα εισηγήσεων και ομιλιών από διακεκριμένες προσωπικότητες των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών.

Στην αρχή καλωσόρισε τους παρευρισκομένους η συντονίστρια της εκδήλωσης, Δημοσιογράφος & Πολιτικός Επιστήμων, Πέννυ Καλύβα, αναφερόμενη στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου αλλά και στη δύναμη της πολιτιστικής διπλωματίας.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο ιδρυτής και Πρόεδρος του ΕΙΠΔ Πέτρος Καψάσκης, ο οποίος παρουσίασε τους στόχους και τη φιλοσοφία του Ινστιτούτου, τονίζοντας το ΕΙΠΔ είναι ο πρώτος και μοναδικός εκφραστής αυτής της ιδέας στην Ελλάδα που αποσκοπεί να αναπτύξει δραστηριότητες που σχετίζονται με τις πτυχές της Πολιτιστικής Διπλωματίας.

Αμέσως μετά η Διευθύντρια του Παραρτήματος της Αρκαδίας & Πολιτισμολόγος Νικολέττα Πλατανίτη, ανέπτυξε τους στόχους του νέου φορέα, ενώ απεύθυνε ευρύ κάλεσμα προς όλους τους φορείς, συλλόγους, αλλά και μεμονωμένα άτομα, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή θεώρηση και να εφευρεθούν συγκεκριμένα κοινά σχήματα σύνθεσης και διάχυσης του Αρκαδικού πλούτου. Μεταξύ άλλων επισήμανε χαρακτηριστικά «Στεκόμενοι πάντα με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον αλλά και την τοπική κοινωνία επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε διαρκείς σχέσεις αλληλεπίδρασης, να συντελέσουμε στην Πολιτιστική εκπροσώπηση και ενιαία παρουσίαση της Αρκαδίας σε χώρες και οργανισμούς». Τέλος παρουσίασε τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας* που απαρτίζουν το Παράρτημα Αρκαδίας, άτομα διαφόρων επιστημονικών αντικειμένων, τα οποία επιδιώκουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναπτύξουν μια πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης χαιρέτισε την νέα αυτή προσπάθεια, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο πολιτιστικό υπόβαθρο των κοινωνιών, τονίζοντας ιδιαιτέρως τον Αρκαδισμό, που αποτέλεσε έμπνευση και τρόπος ζωής, ανοίγοντας νέους ορίζοντας στην Ευρώπη.

Την εκδήλωση ακόμα χαιρέτησαν ο Βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας, η Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών Εύη Τατούλη και η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών και Πρόεδρος του Ελληνο-Κινεζικού Κέντρου Επιχειρηματικότητας Αφροδίτη Μπλέτα.

Αμέσως μετά το λόγο πήραν οι εκλεκτοί ομιλητές, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις σχέσεις συνεργασίας τους με το νέο Παράρτημα. Αυτοί ήταν: Η Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, η Ξένια Αργειτάκη , Επίκουρη Καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών & Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος Έλληνας γλύπτης – Εικαστικός Νίκος Φλώρος και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την εκδήλωση παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον πλήθος κόσμου από τους χώρους των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και αρκετοί Πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και Συλλόγων της Αρκαδίας.

Η βραδιά έκλεισε με ένα όμορφο μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του ιστορικού σωματείου «Ορφέας» με μαέστρο την Χριστίνα Αθανασοπούλου και στο πιάνο τον Γιώργο Κότσικα. Το ξεχωριστό αυτό πρόγραμμά έκλεισε με συνθέσεις των δύο μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Ακολούθησε ένα ολιγόλεπτο πρόγραμμα από τον Σολίστ Κιθάρας Κωνσταντίνο Μπουλούγαρη. Οι ερμηνείες όλων απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Διεύθυνση:

Νικολέττα Πλατανίτη (Πολιτισμολόγος, MSc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, Συντηρήτρια Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων)

Μέλη Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Ε.Ι.Π.Δ. από την Αρκαδία:

Βασίλειος Διαμαντόπουλος

Ιωάννα Ευθυμίου

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Παναγιώτης Λιαργκόβας

Πρεσβευτές Παραρτήματος Αρκαδίας:

Παναγιώτης Καραφωτιάς . Συνεργάτης στη Διεύθυνση Εξωτερικού Τύπου του Υπουργείου Προεδρίας, Διευθυντής Α΄ στο Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (με εύφημη μνεία) και 23 χρόνια στον ΟΗΕ ως Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου του Οργανισμού για την Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Εργάσθηκε ως Ειδικός Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων στην Ακαδημία Αθηνών και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Οργανωτική Επιτροπή

Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Marketing :

Παναγιώτης Θεοφανόπουλος , Πρώην Πρόεδρος ΟΣΕ. Εντεταλμένος Σύμβουλος EUROCERT

Τμήμα Επικοινωνίας:

Κλεάνθης Γκατζιώλης. Υπ. Διδάκτωρ τμήματος επικοινωνίας και ψηφιακών εφαρμογών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων :

1.Πέννυ Κολιάτση . Αρχαιολόγος.MA Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς(University of Kent & Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 2.Θεώνη Χριστοφίλου Αρχαιολόγος.M.A Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς(University of Kent & Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Συντήρηση των Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων

Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού

Παναγιώτης Πιτερός , Πολιτισμολόγος

Επιστημονική Ομάδα:

 1. Σωτήρης Βαρελάς , Τμήμα Επικοινωνίας. Δρ. Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με εξειδίκευση στο Στρατηγικό Μάνατζμεντ για Τουριστικές Επιχειρήσεις. Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση του προορισμού, ενώ κατά το παρελθόν έχει υπάρξει σύμβουλος στο Υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
 2. Σπύρος Βρέντας , Διπλωματία της Υγείας και Διπλωματία του Πολιτισμού. Ιατρός. Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, πολιτισμού και παιδείας του Δήμου Τρίπολης. Σήμερα κατέχει και την θέση αναπληρωτή Δημάρχου.
 3. Ζαχαρίας Δερμάτης , Διπλωματία της Επικοινωνίας. Δρ. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη «Πληροφορική της Υγείας». Εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).
 4. Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Υπεύθυνος του τομέα Διπλωματία της Υγείας. Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είναι μέλος του Συμβουλίου Επιλογής των Ιατρών Δημόσιας Υγείας, μέλος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και είναι ο εν ενεργεία Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ (ΠΕΙΔΥ).
 5. Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος , Οικονομική Διπλωματία. Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
 6. Χρυσή Ευγενικού , Διπλωματία Ανθρωπιστικών Σπουδών. Ανθρωπιστικές Επιστήμες με κατεύθυνση στον Ελληνικό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), Συντήρηση Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων
 7. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Υπεύθυνος του τομέα Διπλωματία της Φιλοσοφίας. Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
 8. Αντωνία Κατσίγιαννη Διπλωματία Μουσείων. Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας – Παράρτημα Πύργου / Τμήμα Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων
 9. Παναγιώτης Λιαργκόβας Διπλωματία Οικονομίας. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Από το 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2018 υπήρξε επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
 10. Αντώνης Μπουκουβάλας , Διπλωματία Ψηφιακών Εφαρμογών. Τακτικός Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό σε Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει 11 χρόνια εμπειρίας στην βιομηχανική έρευνα έχοντας εργαστεί για τα Hewlett Packard Laboratories και το GEC Hirst Research Centre στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 11. Νικολέττα Παπαγγελή, Διπλωματία Εφαρμογών Πληροφορικής. Πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στο Μεσολόγγι, Συντηρήτρια Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων
 12. Λίνα Σμέρου , Διπλωματία Πολιτισμού. Υπ. Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο γνωστικό αντικείμενο της Προϊστορικής Αρχαιολογίας με αντικείμενο μελέτης την Αρκαδία στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Αρχαιολόγος. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Συντήρηση Μνημείων (Ιστορικά Κτήρια) στο Γιορκ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εθελοντές

 1. Βάλια Αμπατζή ,Δημοσιογράφος Ελεύθερου και Στρατιωτικού Ρεπορτάζ
 2. Ιωάννα Γιαννακοπούλου ,Ιδιωτική υπάλληλος, Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων
 3. Ελένη Ηλιοπούλου,Ισπανική φιλολογία
 4. Αντιγόνη Κάβουρα ,Μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολλανδία Τέχνης Λογοτεχνίας και Κοινωνίας.
 5. Γιώργος Καραγιάννης , Ελεύθερος Επαγγελματίας
 6. Παναγιώτης Καρνέζης Μουσικός
 7. Γιώργος Λεβέντης Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων
 8. Σοφία Λεβέντη Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων
 9. Κατερίνα Μητσιοπούλου, ΕλεύθερηΕπαγγελματίας
 10. Γιώργος Μπακόπουλος UNIVERSITY OF MASSACHUSETTS, BOSTON, USA, BS (Bachelor of Science) Οικονομικές Επιστήμες
 11. Σταύρος Μπαριάμης . Επίκουρος Καθηγητής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου, στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
 12. Ματούλα Μπάτζιου Φιλόλογος. Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων
 13. Ελένη Παπαδοπούλου Εκπαιδευτικός. MSc Επιστήμες της Αγωγής
 14. Ιωάννα Παχή . Πτυχιούχος από το Πανεπιστήμιο Πατρών-Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικου Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Δ.Π.Π.Ν.Τ.
 15. Ιωάννα Σωτηροπούλου Αρχαιολόγος. ΜΑ Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Heritage Management (University of Kent & Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) ,Συντήρηση των Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων)
 16. Μαρία Τσακογιάννη Τεχνικός Αερίων καυσίμου. Τεχνικός Συντήρησης Εργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων

Νέα Μέλη:

 1. Παναγιώτης Βρέντας, Ιατρός Νευρολόγος, Διευθυντής Νευρολογίας στο Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στην Τρίπολη.
 2. Μαρία Γαβρήλου, Πρόεδρος εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών
 3. Αθανάσιος Σαραντόπουλος , PhD in Electrical Engineering, Γεν Γραμματέας στην εταιρεια Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών
 4. Ραφαέλα Μανέλη, Δημοσιογράφος Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, Πτυχιούχος του Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ.