Παρουσιάστηκε το βιβλίο για τον Γορτύνιο Ήρωα Καραβόγιαννο (ph)

Σε κλίμα συγκίνησης την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ιωάννης Θεοφιλόπουλος ή Καραβόγιαννος. Ο Γορτύνιος Αγωνιστής της Στεριάς και της Θάλασσας». Πρόκειται για τον Λαγκαδινό Αγωνιστή που ξεχώρισε για τους αγώνες του στη θάλασσα και στη στεριά. Παρότι Γορτύνιος και ορεσίβιος, ο ίδιος έπαιξε κομβικό ρόλο στις πυρπολήσεις μεγάλων τουρκικών πλοίων.

Τους παρισταμένους καλωσόρισε η δημοσιογράφος Πέννυ Καλύβα, που συντόνισε την εκδήλωση. Αμέσως μετά απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, o Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης και εκ μέρους των διοργανωτών ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Χολαργού Φίλιππος Τακόπουλος.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Μιχαήλ Μπουρούνης, Αντιναύαρχος Ιατρός ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, από Τρόπαια και ο Παναγιώτης Φουράκης, Διδάκτορας Ιστορίας- Εκπαιδευτικός, που ανέπτυξαν την προσωπικότητα, αλλά και τους αγώνες του αμφίβιου Ήρωα.

Στη συνέχεια οι δύο συγγραφείς του βιβλίου Δημήτρης Κανελλόπουλος και Ιωάννης Μιχαλακόπουλος, από Δόξα και Σταυροδρόμι, ευχαρίστησαν το Δήμο Γορτυνίας, τους ομιλητές και όλους όσους βοήθησαν στην έκδοση. Μάλιστα ο κ.Κανελλόπουλος παρέθεσε μια σειρά από αξιόλογες προτάσεις για την ανάδειξη του Ήρωα, όπως να συμπεριληφθεί ο Καραβόγιαννος στα καινούργια βιβλία της Ιστορίας, το σπίτι του στα Λαγκάδια να γίνει Μουσείο Γορτύνιων Αγωνιστών, ονοματοδοσία δρόμου στο Δήμο Γορτυνίας, ταινία μικρού μήκους κ.α.

Για την έκδοση του βιβλίου καθοριστική ήταν η συμβολή του Δήμου Γορτυνίας, καθώς χρηματοδότησε την έκδοση μέσα από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21.Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν προς αποκατάσταση των πυρόπληκτων του δήμου Γορτυνίας από τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου.

Η όμορφη και συγκινητικά φορτισμένη βραδυά επιφύλαξε μια έκπληξη για τους παρισταμένους. Η Γορτύνια καλλιτέχνης Νάντια Καραγιάννη, από Τρόπαια, τραγούδησε μωραϊτικα τραγούδια, που συγκίνησαν όλους.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Γορτυνίας Παϊκος Αναγνωστόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Χολαργού- Παπάγου  Δημήτρης Τούτουζας, ο Πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου Παλλήνης Κωστής Σμέρος, ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων και Συλλόγου Δοξιωτών Νίκος Θεοδωρακόπουλος, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αθλητικού Τύπου Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Σακελλαρίου και εκδότης της εφημερίδος «Γορτυνία» Κώστας Καλύβας, ο Γενικός Γραμματέας της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, εκπρόσωπος Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, ο πλοίαρχος του πολεμικού πλοίου «Καραβόγιαννος» κ.α.

Στο τέλος όλοι ευχήθηκαν το βιβλίο να συμβάλει στο να παραμείνει άσβεστη η μνήμη του Ήρωα, αλλά και να αποτελέσει μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Περισσότερες φωτογραφίες στην σελίδα της εφημερίδος μας στο facebook:

https://www.facebook.com/gortynia.newspaper

Φωτό: Βασίλης Κουτρουμάνος