Τηλεδιάσκεψη με την Υφυπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου Σοφία Βούλτεψη για το πρόγραμμα “HELIOS”

Σε τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα «Helios» συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε.Νίκας. Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε για πρώτη φορά ενημέρωση από την Υφυπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη και τον Γ.Γ. ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, σχετικά με το πρόγραμμα.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα βαρύνει το κοινωνικό ταμείο του ΕΣΠΑ της κάθε Περιφέρειας-δεν θα είναι, δηλαδή, πρόσθετα χρήματα του Υπουργείου προς τις Περιφέρειες.
Συμφωνήθηκε σε επόμενη τηλεδιάσκεψη να δοθούν οδηγίες από το Υπουργείο προς τις Περιφέρειες, σχετικά με το πρόγραμμα «Ηelios» και στη συνέχεια να υπάρξει νέα συζήτηση για τη συμμετοχή των Περιφερειών στο εν λόγω πρόγραμμα.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης κεντρικής πολιτικής για τη διαχείριση του εν λόγω θέματος, διότι η βοήθεια και η υποστήριξη προς τους νόμιμους πρόσφυγες απαιτεί κεντρικές αποφάσεις και καθοδήγηση.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα HELIOS σκοπό έχει την ένταξη στην ελληνική κοινωνία των δικαιούχων διεθνούς προστασίας δια της προώθησης της αυτόνομης διαβίωσης τους, μέσω:

  • της υποστήριξης της στέγασης
  • των μαθημάτων ένταξης (ελληνική γλώσσα, κοινωνικές δεξιότητες κ.ά.)
  • της προώθησης στην αγορά εργασίας, μέσω συνεδρίων εργασιακής συμβουλευτικής και
  • της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και της προώθησης της κοινωνικής συνοχής.