Προς αφανισμό τα πλατάνια – Δεκάδες ξεράθηκαν στην Κοντοβάζαινα!

France, Languedoc Roussillon, Gard, Cevennes, Anduze, Prafrance, La Bambouseraie, arbre, Platanus orientalis

* Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία”

Τα πλατάνια στην Ελλάδα πεθαίνουν, με συνέπεια χιλιάδες στρέμματα πλατανοδάσους σε όλη τη χώρα να αφανίζονται. Ο εξολοθρευτής των πλατάνων ονομάζεται μεταχρωματικό έλκος και προκαλείται από τον μύκητα Ceratocvstis platani που έχει νεκρώσει χιλιάδες δέντρα. Το πρόβλημα έγινε για πρώτη φορά γνωστό το 2003 όταν η ασθένεια χτύπησε τα πλατάνια στην Πελοπόννησο. Στη συνέχεια, εξαπλώθηκε.

ΠΩΣ ΜΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ. Κατά τους ειδικούς ο μύκητας εισβάλλει στο δέντρο από πληγές στα κλαδιά, στον κορμό ή στις ρίζες. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μόλυνσης των δέντρων είναι με τα πριόνια, τα αλυσοπρίονα και τα τσεκούρια που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δέντρα.

Επιπλέον, η ασθένεια μεταδίδεται και από τα εκσκαπτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε κοίτες ποταμών και σε περιοχές με πρόβλημα και ύστερα μεταφέρονται σε νέες περιοχές.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ως μέτρα πρόληψης οι ειδικοί προτείνουν την απολύμανση των εκσκαπτικών μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ή πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές με πρόβλημα. Επίσης όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε πλατάνια πρέπει να απολυμαίνονται πριν και μετά τη χρήση τους.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα νεκρά πλατάνια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε για καυσόξυλα

Κι αυτό επειδή υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του παθογόνου ιού σε νέες περιοχές και απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Θύμα του μύκητα η Κοντοβάζαινα!

Στην Κοντοβάζαινα. λόγω των πολλών νερών της στη δεκαετία του ’50 είχαν φυτευθεί δεκάδες πλατάνια στο ρέμα που διασχίζει το χωριό. Μάλιστα είχαν “υιοθετηθεί” τότε από τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξεως του Δη μ. Σχολείου, που έκτοτε τα πρόσεχαν, έως που έγιναν θεώρατα δένδρα και τα θαύμαζαν όλοι οι διερχόμενοι. Δυστυχώς ο μύκητας έφθασε έως εδώ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να νεκρωθούν και μερίμνη του Δήμου έγινε η κοπή των. Έτσι το πανέμορφο ρέμα, ενδιάμεσα των συνοικισμών Αγίας Τριάδος και Αγίου Γεωργίου απογυμνώθηκε! Μεμονωμένα έχουν νεκρωθεί πλατάνια και σε άλλα χωριά της Γορτυνίας.