Προτομή του Μίκη Θεοδωράκη θα τοποθετηθεί στη Ζάτουνα

Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Ζατουνιτών εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του, για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος με το τεράστιο έργο του, έγινε γνωστός σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και δόξασε την Ελλάδα.
Η ιδιαίτερη σχέση του αγαπητού μας Μίκη με τη Ζάτουνα, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1968, όταν εκτοπίστηκε στο χωριό μας από την Χούντα μαζί με την οικογένειά του. Η Ζάτουνα, ένα γραφικό χωριό της ορεινής Γορτυνίας υποδέχθηκε φιλόξενα τον Μίκη  για δεκατέσσερις μήνες, έως τον Οκτώβριο του 1969 και από τόπος εξορίας έγινε τόπος δημιουργίας. Το χωριό του Στάικου Σταϊκόπουλου, δεν μπορούσε παρά να εμπνεύσει τον μεγάλο συνθέτη, ο οποίος κατά τη παραμονή του, συνέθεσε ένα σημαντικό μέρος του έργου του, τις ΑΡΚΑΔΙΕΣ (I-XI).
Έτσι, η Ζάτουνα ένα άγνωστο χωριό της ορεινής Αρκαδίας, κατάφερε να γίνει  γνωστό σ’ ολόκληρο τον κόσμο! Ο μεγάλος Μίκης, μαζί με το έργο του εκτίναξε ΚΑΙ τη φήμη του χωριού μας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.
Ο δεσμοί του Μίκη με τη Ζάτουνα ήταν πολύ δυνατοί. Αγαπούσε ιδιαίτερα το χωριό μας, όπως και αυτό τον αγάπησε, το επισκεπτόταν συχνά και διατηρούσε σχέσεις με τους ανθρώπους του. Οι Ζατουνίτες τον τίμησαν με τη σειρά τους, μετατρέποντας το ιδιαίτερης ομορφιάς σχολείο του χωριού, σε ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ.
Ο Μίκης όλων των Ελλήνων, εντός και εκτός συνόρων, ήταν πάντα ένα πρόσωπο εξαιρετικά πνευματικό και κυρίως ενωτικό. Το τεράστιο έργο του, η αξία του οποίου πιστεύουμε θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική με τον καιρό, θα εμπνέει τους Έλληνες και θα δοξάζει την Ελλάδα, και από κοντά και την Ζάτουνα, στους αιώνες.
Στη μνήμη του ο Σύνδεσμος, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με λοιπούς αρμόδιους φορείς, προκειμένου να τοποθετηθεί στη Ζάτουνα προτομή του Μίκη Θεοδωράκη. Μια κίνηση που δηλώνει την εκτίμηση στο πρόσωπο του μεγάλου δημιουργού, στο έργο του και τις αρχές που πρέσβευε, οι οποίες ήταν αυτές της εθνικής συμφιλίωσης και αναγέννησης. Γιατί τελικά σε αυτόν τον τόπο, είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν.
Το ΔΣ του Συνδέσμου των Απανταχού Ζατουνιτών