Πόσο πιθανό είναι το «Πάσχα στο χωριό»-Τι λένε οι επιστήμονες

Μια δύσκολη εξίσωση έχει κληθεί να λύσει η κυβέρνηση σχετικά με το άνοιγμα των μετακινήσεων για Πάσχα στο χωριό.

Η κόπωση των πολιτών με το εκτεταμένο lockdown που βρίσκεται σε ισχύ για μήνες είναι πλέον πρόδηλη, γεγονός που έχει οδηγήσει στην μη απόδοση των μέτρων και την αύξηση των κρουσμάτων. Παράλληλα, η οικονομία της χώρας βρίσκεται στο χείλος τους γκρεμού. Οι δυο αυτές συνιστώσες, σε συνδυασμό με τα νέα εργαλεία που διαθέτει η χώρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, όπως τα self test,  οδήγησαν στην χαλάρωση κάποιων περιορισμών και του άνοιγμα δραστηριοτήτων με χαμηλή επιβάρυνση στον δείκτη μεταδοτικότητας, με σκοπό η κυβέρνηση να ωθήσει τον κόσμο στους εξωτερικούς χώρων και να περιοριστεί η συγκέντρωση ατόμων σε σπίτια φίλων και συγγενών.

Με το Πάσχα να πλησιάζει, στο τραπέζι έχει τεθεί πλέον και η μετακίνηση από νομό σε νομό. Το ενδεχόμενο να επιτραπεί στον κόσμο να κάνει Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες του άφησε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας πως «θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου, την κούρασή του», τονίζοντας ότι «αν ήμασταν έτσι πέρυσι δεν θα πηγαίναμε σε άνοιγμα». Ωστόσο είπε ότι το ενδεχόμενο για άνοιγμα των μετακινήσεων κατά την περίοδο του Πάσχα δεν μπορεί να το αποκλείσει, αλλά ούτε βέβαια μπορεί να πει και ότι θα γίνει.

Σκέρτσος: Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το Πάσχα στο χωριό

Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το Πάσχα στο χωριό ξεκαθάρισε ο κ.Σκέρτσος ωστόσο απαντώντας στην ερώτηση αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από αρχές Μαΐου, είπε « Ναι. Στόχος είναι να ανοίξουν μετά τις γιορτές».

«Το μήνυμα προς όλους είναι ότι το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, και μπορεί πλέον να φέρνει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τον επόμενο χρόνο πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και τα κρούσματα. Τα κρούσματα θα εντοπίζονται ολοένα και περισσότερο σε ομάδες που δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Σε ότι αφορά στα σενάρια που θέλουν να επιτραπεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να πάνε στα χωριά τους, ο κ. Σκέρτσος δεν απάντησε, ενώ σημείωσε πως «Ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες».

Εξαδάκτυλος: Υπέρ των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα αλλά μόνο μεταξύ περιοχών με το ίδιο ιικό φορτίο και για όσους διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία, τάχθηκε ο ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων,  λέγοντας πως κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι απολύτως λογικό και αναγκαίο αλλά θα βοηθήσει κιόλας καθώς θα αποσυμπιεστούν οι ανοιχτοί χώροι αστικών κέντρων.

«Σε αυτό μπορούμε να κινηθούμε. Δεν μπορούμε όμως να κινηθούμε όμως από κόκκινες περιοχές προς περιοχές με χαμηλότερα επιδημιολογικά φορτία ή προς τον τουρισμό που είχαμε κάθε Πάσχα στην πατρίδα μας γιατί θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα μετά», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Παγώνη: Δύσκολο να γιορτάσουμε Πάσχα στο χωριό

«Δεν θα είμαστε όπως πέρυσι, κλεισμένοι σε ένα σπίτι». «Θα είμαστε με μάσκες και αποστάσεις» τόνισε η κ.Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιτραπούν οι γιορτές στο χωριό, εάν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και εάν οι συνθήκες και τα νούμερα το επιτρέψουν.

Τι θα κρίνει το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν ως το βράδυ της Πέμπτης, θα είναι καταλυτικά για τις επόμενες κινήσεις στην σταδιακή άρση των περιορισμών.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και όπως πολλές φορές έχει τονιστεί, θα προχωράμε στο επόμενο βήμα, αφού αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του προηγούμενου.  Οι ειδικοί θα κρίνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα κρίνουν και τις τυχόν επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ακολούθως θα κάνουν τις εισηγήσεις τους.

Τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα πάντως είναι στην κόψη του ξυραφιού. Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, προέβη σε μια δραματική πρόβλεψη λέγοντας πως σήμερα ή αύριο θα υπάρξει νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού. Όπως τόνισε, τα κρούσματα μπορεί να «αγγίξουν» ακόμη και τις 5.000.

Υπό αυτές τις συνθήκες το σενάριο για άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων που θα επιτρέψει την πασχαλινή απόδραση, ενδεχομένως να μετατεθεί για μετά τις γιορτές.

Σε συνεργασία με το www.businessnews.gr