Σε ρυθμούς Επανάστασης η μπαρουτοκαπνισμένη Δημητσάνα! (vd)

 «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα» έλεγε ο Αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης! Η ιστορική Δημητσάνα αποτέλεσε κέντρο ανεφοδιασμού όλης της Επανάστασης του ‘21 με τους μπαρουτόμυλους.

Στιγμές εθνικής υπερηφάνειας αναβίωσαν το βράδυ της 24ης Μαρτίου, παραμονή της Εθνικής επετείου, στην μπαρουταποθήκη του έθνους. Ο χρόνος γύρισε πίσω στα χρόνια της Επανάστασης. Τότε που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και αυθόρμητα οι Δημητσανίτες βγήκαν στους δρόμους με δάδες στα χέρια για να διαδώσουν και να γιορτάσουν το χαρμόσυνο μήνυμα.

Τη σύντομη εκδήλωση, λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών, καλωσόρισε η Πρόεδρος της Τ.Κ. Δημητσάνας Αγγελική Μπίρη και ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης. Στη συνέχεια το μεστό πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και καθηγούμενος της ιστορικής Μονής Φιλοσόφου Αρχ. Ιάκωβος Κανάκης.

Εψάλλει από όλους το απολυτίκιο «Τη Υπερμάχω» και ο Εθνικός Υμνος, ενώ καθόλη τη διάρκεια ο ουρανός έλαμπε από την μαύρη Δημητσανίτικη μπαρούτη, αλλά ακόμα και …νυφάδες χιονιού!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στον παρακάτω σύνδεσμο: