Στα χωριά του Λάδωνα η εκπομπή «Η ζωή αλλιώς» της ΕΡΤ-1

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 12 Δεκεμβρίου  2020, στις 17:00

Eπεισόδιο 18ο: «Τα άγνωστα χωριά του Λάδωνα»

Πήραμε τον δρόμο για τα σχεδόν άγνωστα χωριά του Λάδωνα. Ακολουθήσαμε τα νερά του ποταμού ανάμεσα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές, χρυσοκίτρινα δάση και ξεχασμένα στον χρόνο χωριουδάκια, εκεί όπου η Αρκαδία συναντά την Αχαΐα.

Στο Μοναστηράκι, σπίτια και καρδιές θα ανοίξουν για μας. Ο κύριος Χαράλαμπος και η κυρία Παναγιώτα θα μας ανάψουν τον φούρνο τους αλλά και θα μας ζεστάνουν με τη φλόγα, τη χαρά και την αγάπη που κρατάει ζωντανή τη σχέση τους. Και η κυρία Θοδώρα θα μας μιλήσει για τον πόνο της καρδιάς της, αλλά και τον πόνο για τον «τόπο της γεννήσεως», όπως τον ονομάζει.

Στο Βεσίνι, σε αυτόν τον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό, ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε και ο κύριος Αρίστος είναι ο τελευταίος των… Μοϊκανών. Στα 88 του, δεν το κουνάει από το χωριό του, γιατί όπως λέει και ο ίδιος, ο κάβουρας, εκεί που είναι η τρούπα του είναι δυνατός!

Στην αρχόντισσα της περιοχής, στην πετρόχτιστη και ιστορική Δάφνη, γνωρίσαμε τον Χαράλαμπο και την τέχνη του. Στο Στέκι των Αλόγων φτιάχνει καθημερινά με τα χέρια του υπέροχα αντικείμενα και σέλες, ό,τι έχει να κάνει με τα άλογα, που τα υπεραγαπάει.

Λίγο πιο κάτω, στην παραμυθένια Σμίξη, στις όχθες του Λάδωνα, μας περίμενε ο Παναγιώτης, ένας άνθρωπος που ανήκει στη φύση. Και μαζί του γνωρίσαμε αυτό το φιλικό ποτάμι και τα νερά του, μπήκαμε σε βάρκες και ζήσαμε τη χαρά του καγιάκ και του ράφτινγκ, μέσα σε ένα ευλογημένο φυσικό τοπίο. Ο Λάδωνας, όμως, έχει και λίμνη. Ένα ακόμη μαγικό σημείο συνάντησης και ανάτασης ψυχής. Εκεί ψαρέψαμε, κάναμε sup, συζητήσαμε, ακούσαμε ιστορίες και τραγούδια της περιοχής, γευτήκαμε τα τοπικά ψάρια.

Μα σαν βρεθείς στην περιοχή, δεν μπορείς να μη δεις και το εντυπωσιακό τοξωτό Γεφύρι της Κυράς, που πότε βυθίζεται και πότε αναδύεται μέσα από τα νερά, ανάλογα με τη στάθμη τους.

Είναι πολλά τα κρυμμένα μυστικά σε αυτόν τον τόπο. Εδώ συναντήσαμε ανθρώπους που αναπνέουν καλύτερα, αισθάνονται καλύτερα στον τόπο τους, που ζουν μέσα στη φύση και με ελευθερία. Που δεν έχουν αμφιβολία πως τα xωριά του Λάδωνα είναι ένας ευλογημένος τόπο, αν θες να ζήσεις τη Ζωή σου αλλιώς.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

ΕΡΤ-1