Στις καλένδες και πάλι η Ε.Ο. Βυτίνας – Αρχαίας Ολυμπίας!

Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη σχετικά με την πορεία του πολύπαθου δρόμου Τρίπολης – Βυτίνας – Αρχαίας Ολυμπίας και την παράκαμψη Λαγκαδίων (20χλμ.), απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής στη Βουλή την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Στο αίτημα του Ηλείου βουλευτή για ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε τη σημασία του έργου, αποκαλύπτοντας ότι το αίτημα χρηματοδότησής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων απορρίφθηκε λόγω χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να μπει το έργο και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο αρμόδιος Υπουργός συμφώνησε με την άποψη του κ. Κατρίνη ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εκτιμήσουν την παγκόσμια διάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας και να εντάξουν το έργο στα υπό χρηματοδότηση έργα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί να τύχει χρηματοδότησης, αφού είναι ένας δρόμος ασφαλής.

Πάντως σημειώνουμε ότι στην αγόρευσή του ο κ. Καραμανλής υποβάθμισε το έργο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το έργο δεν είναι “έργο εθνικής σημασίας” και για αυτό πρέπει πρώτα να ασχολείται η Περιφέρεια.

Για αυτό ο ίδιος προέκρινε την ένταξη ενός κομματιού του έργου στα ΠΕΠ των περιφερειών, αποκαλύπτοντας τέλος ότι αναζητά άλλους τρόπους χρηματοδότησης, ενώ έχει κάνει σχετική συζήτηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το τμήμα που αφορά την παράκαμψη Λαγκαδίων.

Συμπερασματικά πάντως οι πρόσφατες εξαγγελίες ότι το έργο θα εντασσόταν σύντομα στο Ταμείο Ανάκαμψης, δυστυχώς αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά “όνειρο θερινής νυκτός”!

ΚΩΝ-ΚΑΛ