Συγκινητικό βίντεο με μαθητές στη Γορτυνία πριν 44 χρόνια!

Ένα πολύ συγκινητικό βίντεο με μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο της Κοντοβάζαινας πριν 37 χρόνια γυρνά μνήμες πίσω! Πρόκειται για ένα παλαιό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ που είχε επιμεληθεί ο  γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος το 1977.

Στο βίντεο μιλά ο αείμνηστος Δ/ντης Χρήστος Καπράλος, από Βούτσι, ο οποίος επισημαίνει ότι ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών της Γορτυνίας είναι πολύ υψηλό. Ακόμα οι τότε καθηγητές του Σχολείου μιλάνε για τις διαφορές των παιδιών της Γορτυνίας, που «διψάνε» για μάθηση και έχουν μεγάλα όνειρα. Η Ρούσσου Ηρώ, τότε Γυμνασιάρχης, αναδεικνύει το γεγονός ότι τα παιδιά ταλαιπωρούνταν κάθε μέρα 2-4 ώρες με τα πόδια για να πάνε και να έρθουν στο χωριό τους.

Στο βίντεο μαθητές του σχολείου από την Κοντοβάζαινα αλλά και από τα γύρω χωριά (Δήμητρα, Βελημάχι, Μοναστηράκι, Βούτσι, Καρδαρίτσι κ.α.) μιλάνε για το όνειρό τους να σπουδάσουν, εγκαταλείποντας την αγροτική ζωή και παράλληλα εξιστορούν προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ποδαρόδρομο 2-3 ωρών, ακόμα και με βροχές και χιόνια, πολλών μαθητών από τα γύρω χωριά για να φτάσουν στο σχολείο…
Είναι ένα βίντεο που σίγουρα «ξυπνά» πολλές αναμνήσεις!

Οι παλαιότεροι θα θυμηθούν και θα συγκινηθούν, ενώ οι νεότεροι θα μάθουν αρκετά για εκείνα τα δύσκολα χρόνια…

Ε.Μ.