Συνάντηση Δημάρχων της Αρκαδίας με τον Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών

Συνάντηση εργασίας των Δημάρχων του νομού Αρκαδίας, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (12/11/2021), ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη.

Η συνάντηση έγινε στο παλαιό Δημαρχείο της πόλης και παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης, Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος και Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος. Επίσης, παρών ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, εκπροσωπώντας τον β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε ότι «ήρθαμε να συζητήσουμε τα επί μέρους προβλήματα των Δήμων της Αρκαδίας, ξέρω τις ανησυχίες σας. Είμαστε σε τακτική επαφή με τους Δημάρχους, αλλά και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Από το σημερινό μας διάλογο, θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα.

Το Υπουργείο μας τα τελευταία χρόνια έχει σταθεί αρωγός στο πλευρό της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, σημείωσε: «Ευχαριστώ τον κ. Σταυριανουδάκη για την αποδοχή της πρόσκλησης μας να βρίσκεται στην Αρκαδία και να συζητήσουμε για τα προβλήματα που μας απασχολούν. Ήταν για πολλά χρόνια Δήμαρχος στη Δάφνη, είναι ένας άνθρωπος δικός μας. Αυτό αποδεικνύει και από τη θέση του γενικού γραμματέα, όπου το γραφείο του είναι πάντοτε ανοιχτό για τους Δημάρχους.

Για εμάς, ήταν ιδιαίτερα σημαντική η νομοθετική παρέμβαση που κάνατε για να μπορέσουν να διοικηθούν οι Δήμοι, διαφορετικά θα είχαμε εξαιρετικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία μας.

Ο Α’ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης απέδειξε στην πανδημία ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Στην επιτυχία της αντιμετώπισης της πανδημίας, σημαντική ήταν η συμβολή των δήμων, με τεράστιο οικονομικό κόστος. Οι απώλειες των εσόδων που είχαμε γίνεται μια προσπάθεια να διορθωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρέπει να συζητήσουμε για την εξέλιξη των χρηματοδοτικών εργαλείων (πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και άλλα) για να δούμε πως οι δήμοι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και θα προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Είναι πολύ σημαντική και η δήλωση του κ. Πέτσα ότι θα υπάρξει μια λελογισμένη αύξηση των αυτοτελών πόρων προς τους δήμους.»

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος τόνισε ότι την προηγούμενη ημέρα υπήρξε μια εποικοδομητική συνάντηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον κ. Σταυριανουδάκη.