Συναυλία «Εἴτε θάνατος, εἴτε λευτεριά!» στο Πυρρή Γορτυνίας

Πυρρή Γορτυνίας, 13 Αυγούστου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Πυρραίων «Ο Άγιος Γεώργιος» τιμώντας την εθνική ιστορική επέτειο «18212021 ~ 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Πύρρια 2021», οργανώνει στο Πυρρή Γορτυνίας, την Παρασκευή, 13 Αυγούστου, ώρα 22.00, συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τίτλο: «Εἴτε θάνατος, εἴτε λευτεριά!».

Η σύνθεση του προγράμματός (διάρκειας 120΄) προέκυψε μετά από ειδική ιστορική και λαογραφική έρευνα, και περιλαμβάνει γνωστά και αγαπημένα δημοτικά τραγούδια (ιστορικά & κλέφτικα) – και άλλα που σπάνια ακούει πια κανείς – από τον ανεξάντλητο μουσικοποιητικό πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης, τα οποία αναφέρονται σε πρόσωπα και γεγονότα της προεπαναστατικής περιόδου και κυρίως της Επανάστασης του 1821, στην Πελοπόννησο και ιδιαιτέρως στη Γορτυνία, μια περιοχή με ιδιαίτερη ιστορική φόρτιση.

Οι καταξιωμένοι ερμηνευτές του δημοτικού τραγουδιού Παναγιώτης Αγγελακόπουλος και Μαρίνα Μανωλάκου και οι διακεκριμένοι δεξιοτέχνες και δάσκαλοι της παραδοσιακής μουσικής: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο, φλογέρα), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι), Δημήτρης Ράπτης (λαούτο, ταμπουράς), Βασίλης Ι. Οικονόμου (κρουστά), θα πάρουν μέρος σ’ αυτή την επετειακή συναυλία ιστορικής μνήμης και θα δώσουν ξεχωριστό χρώμα μέσα από ένα μουσικό οδοιπορικό στις περισσότερες περιοχές του Ελληνισμού.

Το πρόγραμμα θα διανθιστεί με επιλεγμένα ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα καθώς και με σύντομα μουσικο-λαογραφικά σχόλια για τα τραγούδια.

Σύνθεση προγράμματος – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Ι. Οικονόμου.

H συναυλία πραγματοποιείτε υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας – ΔΗ.Κ.Ε.Γ. και με την γενναιόδωρη χορηγία της τεχνικής εταιρίας STRIKOS Power.

Το Δ.Σ.

AΦΙΣΑ -Πυρρή Αρκαδίας – Α3

Πυρρή Αρκαδίας – 3πτυχο Α4