Τατούλης για ΣΔΙΤ απορριμμάτων: Η «Νέα Πελοπόννησος» γράφει ιστορία!

Με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων για το έργο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου”, μεταξύ της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο πρώην Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή της “Νέας Πελοπόννησος” για την υλοποίηση και υπογραφή του έργου. Παράλληλα επιτέθηκε στον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, αλλά και στους  περιφερειακούς συμβούλους που αποχώρησαν από την παράταξή του και πολέμησαν την πραγματοποίηση του έργου.

Αναφέρει δε στο σχετικό Δελτίο Τύπου:

“Το συμβόλαιο που υπέγραψα με τους πολίτες το 2011 είχε έναν και μοναδικό όρο να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε η Πελοπόννησος να μετατραπεί σε μία δυνατή Περιφέρεια αειφορίας, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη να λύσω το πιο δύσκολο πρόβλημα της Πελοποννήσου, που επί σειρά ετών δεν είχε επιλυθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Την τολμηρή μου πρόταση, πρωτοποριακή για όλη τη χώρα, της ολοκληρωμένης διαχείρισης με ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου, την ανακοίνωσα στην αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή με επικεφαλής τον κ.Θεόδωρο Πάγκαλο και μετά από σθεναρή επιμονή μου έγινε αποδεκτή.

Μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, τον Δεκέμβριο του 2011, θέσαμε τα θεμέλια για την επίλυση του προβλήματος, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα  μοντέλο διαχείρισης για ολόκληρη την Επικράτεια. Η διαδρομή ήταν δύσκολη. Εγώ και οι συνεργάτες μου αντιμετωπίσαμε επιθέσεις, ύβρεις, συκοφαντίες, δεχτήκαμε την ωμή βία ακόμη και σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία διεξήχθη με την παρουσία των ΜΑΤ, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη σωματική μας ακεραιότητα.

Το έργο μας αποτέλεσε «βορά» στη πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων. Άλλοτε όταν ήταν προς το συμφέρον τους προσπάθησαν να μας το «κλέψουν» και άλλοτε όταν θεωρούσαν ότι τους βλάπτει πολιτικά, προσπάθησαν να το αποποιηθούν.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ένωσαν δυνάμεις στη Βουλή και υπερψήφισαν χέρι-χέρι τροποποίηση του Νόμου της Κυβέρνησης Σαμαρά προκειμένου να δημιουργήσουν πρόβλημα στο έργο. Εγώ και οι συνεργάτες μου αντισταθήκαμε σθεναρά σε όλο αυτό το βρώμικο πόλεμο που δεχτήκαμε, είτε αφορούσε τα κόμματα είτε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που είδαν το έργο μας ως πηγή «χρηματοδότησης» τους.

Το 2018, μετά από την τεράστια καθυστέρηση που υπήρξε από τα αρμόδια Υπουργεία για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) καθώς και τις παλινωδίες του κ.Νίκα ως Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου αλλά και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καταφέραμε να υπογραφεί η σύμβαση και να δοθεί το οριστικό τέλος για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Δυστυχώς στη συνέχεια η προεκλογική περίοδος των εκλογών του 2019 αποτέλεσε μεγάλο τροχοπέδη για την εξέλιξη του έργου. Ο κ.Νίκας και οι αποστάτες της παράταξης μου, τέως Αντιπεριφερειάρχες μου, κ.Περικλής Μαντάς, κ.Πελοπίδας Καλλίρης, κα.Ελένη Αλειφέρη και κα.Ελένη Παναγιωτοπούλου, έθεσαν το πολιτικό τους συμφέρον πάνω από το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ.Νίκας ως υποψήφιος Περιφερειάρχης με «πρωτοπαλίκαρό» του τον κ.Περικλή Μαντά, καλούσε τους Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξης μου σε αποστασία, έτσι ώστε να μη πιστωθεί η «Νέα Πελοπόννησος» και εγώ προσωπικά την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Οι αποστάτες φυσικά είχαν ήδη διαπραγματευτεί τα ανταλλάγματά τους…!!

Σήμερα με την υπογραφή του κ.Νίκα, ενός ανθρώπου που δεν πίστεψε και δεν πιστεύει στο συγκεκριμένο έργο, αρχίζει η έναρξη ισχύος της σύμβασης που είχα υπογράψει το 2018. Ουσιαστικά ξεκινάει η έναρξη των εργασιών της κατασκευής των μονάδων και αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τη μεταφορά των απορριμμάτων με ευθύνη της αναδόχου εταιρείας.

Ελπίζω ο κ.Περιφερειάρχης να αντιλαμβάνεται τη μεγάλη ευθύνη που έχει πλέον προσωπικά ο ίδιος, για την αποφυγή λαθών που πιθανόν να ζημιώσουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σήμερα η «Νέα Πελοπόννησος» γράφει ιστορία.

Από τα βάθη της καρδιάς μου ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή και δεν δείλιασαν, δεν αποστάτησαν, δεν τρομοκρατήθηκαν.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κα. Ντίνα Νικολάκου, η οποία κατάφερε να σταθεί όρθια σε όλα τα προβλήματα, τις συκοφαντίες και τη λάσπη που δέχτηκε για το συγκεκριμένο έργο.

Υγ.

  • Αποτελεί ντροπή για το σάπιο πολιτικό σύστημα που διοικεί την Πελοπόννησο η παρουσία του κ.Νίκα συνοδευόμενου από τον αποστάτη-«προδότη» κ. Περικλή Μαντά, ο οποίος χωρίς ίχνος ντροπής και αξιοπρέπειας δέχτηκε να παρευρεθεί στη συγκεκριμένη «τελετή» που διοργάνωσε  ο κ.Νίκας.
  • Αποτελεί ντροπή η παρουσία στην υπογραφή της σύμβασης ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς του έργου, νυν Αντιπεριφερειάρχη και τέως Αντιδημάρχου Οιχαλίας, ο οποίος συμμετείχε στις ακραίες επιθέσεις που δέχτηκαν στελέχη της παράταξης μας επειδή υπερασπίστηκαν το έργο.
  • Μεγαλύτερη ντροπή όμως απ’όλα αποτελεί η αναξιοπρεπής και μικρόψυχη στάση του κ.Νίκα, πέρα και έξω από κάθε έννοια πολιτικής ηθικής, ο οποίος δεν είχε καν την πολιτική ευθιξία να καλέσει στην υπογραφή της έναρξης του έργου, τον πολιτικό που οραματίστηκε, σχεδίασε, ωρίμασε, δημοπράτησε και υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, που όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες είναι ο Πέτρος Τατούλης.