Τα ελληνικά χρώματα σε όλο τον κόσμο χάρις σε ιδέα Γορτυνίου διπλωμάτη!

Στα γαλανόλευκα «ντύθηκαν» εμβληματικά κτίρια από όλο τον κόσμο με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Έλληνες πρεσβευτές σε κάθε γωνιά του κόσμου κινητοποιήθηκαν και επικοινώνησαν με τις τοπικές αρχές, διαμηνύοντας την επιθυμία και ευγενή παράκληση της Αθήνας να προβληθεί η μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα επέτειος.

Πρόκειται για μία σύλληψη του συμπατριώτη μας Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών και έμπειρου διπλωμάτη Θεμιστοκλή Θ. Δεμίρη, από Καρδαρίτσι. Ο ίδιος προέτρεψε τους διπλωμάτες να διερευνήσουν με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές τη δυνατότητα φωταγώγησης εμβληματικού μνημείου ή κτιρίου με την ελληνική σημαία στα ελληνικά χρώματα.

Το επείγον σημείωμα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ.Δεμίρη ανέφερε: «Μετά από εύστοχες σχετικές εισηγήσεις αριθμού Αρχών μας και σε συνέχεια οδηγιών κ. Υπουργού, παρακαλείσθε όπως, στο πλαίσιο εορτασμού για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση, εφόσον το επιτρέπουν οι κατά τόπους συνθήκες και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, διερευνήσετε με τις εκεί αρμόδιες Αρχές τη δυνατότητα φωταγώγησης σημαντικού μνημείου/κτηρίου της περιοχής σας με την ελληνική σημαία ή τα ελληνικά χρώματα, την 25η Μαρτίου, με στόχο την και με αυτό τον τρόπο προβολή της εμβληματικής επετείου». Και αυτό βέβαια «εφόσον το επιτρέπουν οι κατά τόπους συνθήκες και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή».

Στη συνέχεια τέθηκε σε εφαρμογή μια συντονισμένη επιχείρηση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι Έλληνες πρεσβευτές ανά τον κόσμο κινητοποιήθηκαν και ήδη αρκετές χώρες έχουν ανταποκριθεί θερμά στο αίτημα για να φωταγωγήσουν ιστορικά κτίρια την 25η Μαρτίου ή και νωρίτερα.

Έτσι ανάμεσα στις χώρες που ανταποκρίθηκαν είναι:

  • Η Πολωνία δέχτηκε να φωταγωγηθεί το εμβληματικό κτήριο της Βαρσοβίας
  • Στον Καναδά, στο δημαρχείο του Βανκούβερ κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία
  • Στην Αυστραλία φωταγωγήθηκε η ξακουστή όπερα του Σίδνεϊ
  • Στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ: Το Δημαρχείο φωτίζεται με γαλανόλευκα χρώματα από  από τις 19 μέχρι τις 25 Μαρτίου
  • Στο Βρυξέλλες, το φημισμένο αγαλματάκι Manneken Pis, «ντύηθηκε» Εύζωνας
  • Στη Ρουμανία θα φωταγωγηθεί το κτήριο του Πανεπιστημίου με την ελληνική σημαία
  • Στη Λετονία θα φωταγωγηθεί κτίριο στις 23 Μαρτίου
  • Στη Φινλανδία, πραγματοποιήθηκε φωταγώγηση του ιστορικού κτιρίου

Εφημερίδα “Γορτυνία” – www.e-gortynia.gr