Την Κυριακή των Βαΐων τιμάται ο Δημητσανίτης Άγιος Γρηγόριος Ε’

Την ερχόμενη Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2017, τιμάται η μνήμη του Ιερομάρτυρα Αγίου Γρηγορίου Ε΄, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στη γενέτειρά του Δημητσάνα, στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, ως εξής:

  • ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ: Στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής θα τελεστεί Όρθρος και η Θεία Λειτουργία των Βαΐων, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ.Ιερεμία.
  • ΑΘΗΝΑ: Η Αδελφότητα Δημητσανιτών, προσκαλεί τους συμπατριώτες στην εορτή μνήμης του Εθνομάρτυρα Αγίου Γρηγορίου Ε΄ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή των Βαΐων στον ανακαινισμένο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου βρίσκεται και το σκήνωμά του.
  • ΠΑΤΡΑ: Ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Πατρών “Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε΄” θα τιμήσει όπως κάθε χρόνο τον προστάτη του εθνομάρτυρα Άγιο Γρηγόριο του Ε’, με Θεία Λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων. Θα ακολουθήσει τελετουργικό και κατάθεση στεφάνων στην προτομή που υπάρχει στην πλατεία της Παντάνασσας.
  • Ο Άγιος ο Γρηγόριος ο Ε’ τιμάται επίσης α) στον Ιερό Παναγίας Ελευθερώτριας Κοκκιναρά, όπου υπάρχει παρεκκλήσιο του Αγίου, β) στο Άγιο Όρος, όπου υπάρχει περικαλλής ναός του και γ) στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Γαργητού, όπου και εκεί υπάρχει παρεκκλήσιο προς τιμήν του. Τέλος στον Πύργο της Ηλείας από τον εκεί σύνδεσμο Γορτυνίων, που ο Άγιος Γρηγόριος Ε’ είναι προστάτης του.

***Ο Άγιος Γρηγόριος Ε’, κατά κόσμο Γεώργιος Αγγελόπουλος, γεννήθηκε στη Δημητσάνα το 1745. Διετέλεσε τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1979-1798, 1806-1808 και 1818-1821). Αναγνωρίστηκε εθνομάρτυρας, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο τιμώντας την μνήμη του στις 10 Απριλίου, ημέρα του απαγχονισμού του. Εκείνη την ημέρα μετά τη λειτουργία του Πάσχα ο Γρηγόριος συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος, φυλακίστηκε και το απόγευμα απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου και παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες.