Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συνεδρίασε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, κατόπιν αιτήματος παρατάξεων της μειοψηφίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης τον δρόμο Τρίπολης – Βυτίνας – Αρχαίας Ολυμπία μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για παράλληλη χάραξη εναλλακτικής πρόσβασης.
Πρώτος πήρε το λόγο και εισηγήθηκε το θέμα ο επικεφαλής της παράταξης «Νέοι Δρόμοι» Γιώργος Δέδες που σημείωσε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να απαντηθεί ένα καίριο ερώτημα σχετικά με το δρόμο Τρίπολης-Βυτίνας- Αρχαίας Ολυμπίας. Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή, επισημαίνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων μελετών για τη δημοπράτηση και την κατασκευή του έργου, τόνισε ότι πλέον: «Οι συνθήκες για τη δρομολόγηση της υλοποίησης του έργου κατασκευής του οδικού άξονα “Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία”, με πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή της παράκαμψης Λαγκαδίων, είναι περισσότερο ώριμες παρά ποτέ».
Στη συνέχεια πήραν το λόγο μεταξύ άλλων και οι εξής:
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΛΗΣ (Δήμαρχος Γορτυνίας): Χαρακτήρισε το δρόμο Ε.Ο. Τρίπολης- Βυτίνας κομβικό για την Αρκαδία και τόνισε ότι είναι «καθολική απαίτηση της Γορτυνίας» να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτός ο δρόμος.
ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Δήμαρχος Μεγαλόπολης): Σημείωσε ότι είναι χρέος της πολιτείας να βοηθήσει στην απολιγνιτοποίηση και τη Μεγαλόπολη. «Χρειάζεται να γίνει ο δρόμος Ολυμπία – Μεγαλόπολη. Δεν είμαστε όμως κατά με την κατασκευή και άλλης οδικής αρτηρίας» ανέφερε.
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (π.Δήμαρχος Γορτυνίας): Επεσήμανε ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει όλον αυτόν τον καιρό σχετικά με τον νέο υπό χάραξη δρόμο είναι αποπροσανατολιστική και δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα.
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ): Τόνισε ότι στην Ολυμπία θέλουν έναν δρόμο και για αυτό είναι υπέρ όλων των προτάσεων. Όμως να αποφασίσουμε ποιο έργο θέλουμε. «Είμαστε και με τους Μεγαλοπολίτες και με τους Γορτύνιους».
ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ): Επεσήμανε ότι πριν από 2 ½ χρόνια οι μελέτες που αφορούσαν την παράκαμψη είχαν ολοκληρωθεί και με την εξασφάλιση τότε της χρηματοδότησης θα μπορούσε να έχει δρομολογηθεί. Σημείωσε δε: «Το θέμα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση, προκειμένου να βρεθεί χρηματοδότηση για να προχωρήσει. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ως πολιτικό όργανο θα πρέπει να ασκήσει πίεση στην Κυβέρνηση».
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν από τις Περιφερειακές παρατάξεις οι:
ΣΚΑΝΤΖΟΣ (Αντιπεριφερειάρχης): Είπε ότι δεν πρέπει να ρίχνουν ευθύνες αυτοί που είχαν θέσεις ευθύνης διαχρονικά. Ανέφερε ότι ο Π.Νίκας έχει δείξει μια ευαισθησία για το θέμα του δρόμου Βυτίνας-Αρχ.Ολυμπία. Επεσήμανε ότι «Δεν πρέπει να είμαστε φειδωλοί και να βλέπουμε την πραγματικότητα. Η χρηματοδότηση είναι δύσκολη. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχει μια χαραμάδα για τον άλλο δρόμο, να προχωρήσει. Παράλληλα να διεκδικούμε και τον άλλο δρόμο. Να βγούμε ενωμένοι».
ΤΑΤΟΥΛΗΣ: Τόνισε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για να προχωρήσει ο δρόμος Βυτίνας – Αρχαία Ολυμπία, που έχει χαρακτηριστεί ως Ολυμπιακός δρόμος. Η Περιφέρεια επί της θητείας του ανέλαβε την ευθύνη της ολοκλήρωσης των μελετών και ετοιμάστηκε ένας ώριμος φάκελος, ενώ υπήρχε και οικονομοτεχνική μελέτη. Για αυτό τίθεται θέμα τι έγινε μετά. Δεν περνάει επεσήμανε «το παραμύθι ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Μεγαλοπολιτών και Γορτυνίων».
ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ: Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούν να γίνουν δύο δρόμοι. Εδώ δεν έχουμε λεφτά για τον ένα! Να επιλέξουμε με ορθολογικά κριτήρια και κατά την άποψή μου να προχωρήσει ο δρόμος Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία». Όσον αφορά τη Μεγαλόπολη να προχωρήσουν και τα άλλα έργα που έχουν ξεκινήσει.
ΚΕΛΛΑΡΗΣ: Να γίνουν και οι δύο δρόμοι. Σημείωσε ότι δεν είναι θέμα ανταγωνισμού. «Σπέρνουν νέες φρούδες ελπίδες και αυταπάτες. Επιχειρούν μάλιστα να φέρουν σε αντιπαράθεση τους Γορτύνιους, για το αν θα πάει ο δρόμος από Τρίπολη-Βυτίνα-Ολυμπία ή από Μεγαλόπολη –Λέυκτρο – Ολυμπία».
ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Συμφώνησε με την εισήγηση Δέδε. Είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να υλοποιήσει το δρόμο, αφού είναι ώριμο μελετητικά. Αν χρειαστεί να γίνει και μέσω ΜΟΜΑ.
ΚΑΤΣΑΡΗΣ: Να γίνουν και οι δύο δρόμοι, χωρίς διόδια.
Ακολούθως πήραν το λόγο και άλλοι ομιλητές. Μεταξύ αυτών:
* ΤΖΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δίπλα στην «Παράκαμψη Λαγκαδίων» θα πρέπει να μπει το φανταστικό τοπόσημο «παραμύθι». Πλέον όμως πλάθεται ένα άλλο μεγάλο παραμύθι στη Μεγαλόπολη, για ένα έργο που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να γίνει. Να συγκροτηθεί διαπεριφερειακή Επιτροπή για το θέμα.
* Ε. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑΣ: Κατήγγειλε τον Περιφερειάρχη Π.Νίκα ότι για άλλη μια φορά εφαρμόζει την πολική να «πετάει πυροτεχνήματα».
* ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ανέφερε ότι η Γορτυνία είναι παντελώς ξεχασμένη και ότι «Η νυν Περιφερειακή Αρχή έχει γράψει στα παλιά της παπούτσια τη Γορτυνία»
* ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ: Να τεθεί σε προτεραιότητα ο δρόμος της Ε.Ο. Βυτίνας-Αρχ. Ολυμπίας
* ΓΟΝΤΙΚΑΣ: «Συνεχίζεται ο εμπαιγμός επί χρόνια στους Γορτυνίους. Να σταματήσει το δούλεμα» ανέφερε.
* ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπερασπίσθηκε το νέο οδικό άξονα, επισημαίνοντας όμως ότι δεν είναι ανταγωνιστικός με την Εθνική Οδό Βυτίνας – Αρχαίας Ολυμπίας.
Το λόγο πήραν και άλλοι ομιλητές καθώς και για δευτερολογίες.
Στο τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας τοποθετήθηκε δια του θέματος, επισημαίνοντας ότι η παράκαμψη Λαγκαδίων συζητείτο από την εποχή Τρικούπη, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αλλά και στους δύο Αρκάδες Υπουργούς Υποδομών που δεν προχώρησαν τόσα χρόνια το έργο. Παράλληλα, υπερθεμάτισε της πρότασης για τον νέο οδικό άξονα από τη Μεγαλόπολη, χωρίς όμως να λειτουργεί ανταγωνιστικά για τη Γορτυνία. Έκλεισε δε την ομιλία του συνοψίζοντας ότι όλοι οι οριζόντιοι άξονες που συνδέουν τη Δυτική με την Κεντρική Πελοπόννησο είναι σημαντικοί, το πρόβλημα όμως είναι να υπάρχουν χρήματα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει όμως να διεκδικήσει δυναμικά και το έργο της παράκαμψης Λαγκαδίων.
Ακολούθως, ΔΕΝ υπήρξε ομόφωνη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Από την παράταξη του Γ.Δέδε έγινε η εξής πρόταση: 1) Προτρέπει και καλεί την Περιφερειακή αρχή να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση την άμεση προώθηση της δημοπράτησης του έργου Βυτίνας- Αρχαίας Ολυμπίας με πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή της παράκαμψης Λαγκαδίων και 2) Τη δημιουργία πλαισίου κοινής χρηματοδότησης από συνδυασμένους πόρους.
Παράλληλα, πάνω σε αυτή την πρόταση έγινε ειδική μνεία από τον κ.Δέδε και από τον κ.Τατούλη ότι ο υπό χάραξη νέος δρόμος θα δράσει ανταγωνιστικά στον υφιστάμενο και θα ατονήσει όποια προσπάθεια γίνεται για το δρόμο αυτό. Για αυτό θα πρέπει να μην αδυνατήσει η προτεραιοποίηση που υπάρχει για τον συγκεκριμένο οδικό άξονα.
Η πρόταση αυτή για προτεραιοποίηση του πολύπαθου δρόμου της παράκαμψης Λαγκαδίων ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία (παρατάξεις Γ.Δέδε και Π.Τατούλη), ενώ η περιφερειακή αρχή δεν ψήφισε την ως άνω πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας. Δείτε εδώ όλη την απόφαση.
Στο τέλος ο Περιφερειάρχης Π.Νίκας ανέφερε πάντως πως θα επιμείνουν στον οδικό άξονα Μεγαλόπολη-Αρχαία Ολυμπία.
Μπορείτε να παρακολουθήστε όλη τη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πατώντας εδώ