Τοποθετήσεις της Παγγορτυνιακής Συμμαχίας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Παγγορτυνιακή Συμμαχία Πολιτών του Γιάννη Γιαννόπουλου έστειλε στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου την παρακάτω επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τις θέσεις στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου:

Πρός τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε,

Σας έχουμε ήδη στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα ότι προσερχόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο και δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στην «δια περιφοράς» συνεδρίαση. Σας υπενθυμίζουμε ότι ήδη όλα τα πολιτικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεδριάζουν διά ζώσης, τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις. Είσαστε οι μόνοι που επιμένετε στην αντιδημοκρατική «δια περιφοράς» διαδικασία, ενώ δεν κάνατε καμία ενέργεια είτε για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε γενικά για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου.

Για πόσο καιρό ακόμα θα κρύβεστε από τα συλλογικά όργανα διοίκησης του Δήμου, στα οποία οφείλετε να λογοδοτείτε για τις επιλογές σας;

Όσον αφορά την ουσία των θεμάτων:

Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή φέρνει τα θέματα προς συζήτηση με ελλιπείς ακόμα και αντιφατικές ή λανθασμένες εισηγήσεις που εκθέτουν τον Δήμο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

Στο 1ο θέμα δεν υπάρχει επαρκής τεχνική περιγραφή των πινακίδων και τι θα αναφέρεται για κάθε οίκημα. Η επιλογή των οικημάτων και των περιγραφών πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελέτης εξειδικευμένων επιστημόνων και να εντάσσονται σε κάποιον συνολικότερο σχεδιασμό για την προβολή της ιστορικής Δημητσάνας, όπως και κάθε άλλου τόπου της πλούσιας σε ιστορία Γορτυνίας. Χωρίς αυτόν τον σχεδιασμό ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει και όπου θέλει.

Στο 3ο, 4ο και 5ο θέμα δεν υπάρχει περιγραφή των παρεμβάσεων τις οποίες το Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει με προϋπόθεση την θετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας η οποία πρέπει να συνοδεύει την εισήγηση, ώστε η απόφαση να μην έχει θέματα νομιμότητας. Για άλλη μια φορά χρησιμοποιείτε τους συμβούλους για την πελατειακή σας πολιτική.

Στο 6ο θέμα καλείτε το συμβούλιο να καλύψει αυθαίρετη κατασκευή εισηγούμενοι ότι «οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αποφαίνονται ότι έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες», ενώ υπάρχει στις εισηγήσεις το έγγραφο με Α.Π. 780/11-11-2019 της Υπηρεσίας Δόμησης ότι διαπιστώθηκε πολεοδομική παράβαση.

Στο 8ο θέμα ζητάτε από το συμβούλιο να εγκρίνει την υλοτόμηση δέντρων χωρίς αναφορά στις προϋποθέσεις του Νόμου και μάλιστα για δέντρα που έχουν ήδη κοπεί πριν πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο (πλάτανος στα Λαγκάδια). Αν κρίνουμε από την τύχη των δένδρων στην παιδική χαρά της Δημητσάνας, μάλλον έχετε κάποια αντιπαλότητα με τα δέντρα!

Στο 9ο θέμα αποδεικνύετε μόνοι σας την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το Δ.Σ., το οποίο βάλατε πρίν τρείς μήνες να ψηφίσει την παράταση σύμβασης μίσθωσης με βάση διατάξεις που δεν ισχύουν πιά!

Στο 10ο θέμα καταλάβατε την τελευταία στιγμή ότι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών, ξεχάσατε όμως ότι απαιτείται και η ιστορική τεκμηρίωση για οποιαδήποτε απόφαση αφορά τοπωνύμια. Η τεκμηρίωση αυτή πρέπει να αποτελεί τμήμα της εισήγησης και την απόφασης.

Στο 11ο θέμα επαναφέρετε την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, η οποία είχε ήδη αποφασιστεί με την Απόφαση Δ.Σ. 126/2018, ήδη από τις 29/6/2018, δηλαδή δύο χρόνια πριν!

Χαιρόμαστε που, έστω και με έναν χρόνο καθυστέρηση, και εσείς και η Περιφέρεια υλοποιείτε τα έργα που είχαμε σχεδιάσει και εξασφαλίσει την χρηματοδότησή τους, θα περιμέναμε όμως και μια εξήγηση γιατί καταγγέλλατε τότε τις προγραμματικές συμβάσεις και γιατί τις καθυστερήσατε.

Για τις αναμορφώσεις επισημαίνουμε ότι με τον αποσπασματικό τρόπο που τις εισάγετε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν φαίνονται οι Κ.Α. που απομειώνονται ή αυξάνονται, ώστε να γνωρίζει ο κάθε Σύμβουλος αν τα ποσά που αναφέρετε είναι διαθέσιμα ή όχι στον Προϋπολογισμό. Επιπλέον το Δημοτικό Συμβούλιο έχει άγνοια της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, που έπρεπε να δημοσιεύεται την ιστοσελίδα του Δήμου.

 

Επί τη ευκαιρία να ευχηθούμε καλά στέφανα στους μελλόνυμφους (Θέμα 2ο) και καλή επιτυχία στην διοργάνωση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Σπορ Αυτοκινήτων στο σύγχρονο συνεδριακό κέντρο που φτιάχτηκε επί των ημερών μας με την χρηματοδότηση και επιμέλεια μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια από το Πανταζοπούλειο Κληροδότημα και την άξια διοίκησή του (Θέμα 7ο).

Επειδή τα μισά θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι «αναμορφώσεις» και από τα άλλα μισά τα περισσότερα είναι ευχολόγια ή δραστηριότητες συλλόγων και δημοτών, σας υπενθυμίζουμε και πάλι ότι οι προσκλήσεις του ΕΣΠΑ και του «Αντώνης Τρίτσης» έχουν ήδη ξεκινήσει και συνέχεια εντάσσονται έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ως δημοτική αρχή έχετε σκοπό να δρομολογήσετε κάποια δικά σας έργα; Θα χαρούμε ιδιαίτερα αν στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια δούμε και κάποια θέματα ουσίας και προοπτικής για ολόκληρη την Γορτυνία, που διαθέτει οκτώ δημοτικές ενότητες.

 

Για τους λόγους που εκθέσαμε παραπάνω απέχουμε από την συνεδρίαση.

 

Καλούμε την δημοτική αρχή Κούλη-Αποστολόπουλου να μεριμνήσει ώστε το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει διά ζώσης και με όρους ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου.

 

 

Για την Παγγορτυνιακή Συμμαχία Πολιτών

 

Γιάννης Γιαννόπουλος

Γιώργος Δημόπουλος

Κώστας Κανελλόπουλος

Παναγιώτης Μέγας

Δημήτρης Μουρούτης

Καλλίμαχος Πυρπυρής

Δημήτρης Στρίκος

Γιάννης Τσιόγκας

Γιάννης Τσιούλος