Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης αναγνωρίστηκε ως επίσημο πιστοποιημένο μουσείο!

Υπέρ της αναγνώρισης δύο θεματικών τεχνολογικών μουσείων, που ανήκουν στo Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, γνωμοδότησε ομόφωνα το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος πιστοποίησης μουσείων.Πρόκειται για το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Το Υπουργείο έχει ήδη αναγνωρίσει δύο ακόμη μουσεία του ΠΙΟΠ, σε προηγούμενη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων: Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα. Όπως σημειώνει το ΥΠΠΟΑ “Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης βρίσκεται στη Δημητσάνα και προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή προβιομηχανική κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές τεχνικές, που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας, στο πέρασμα του χρόνου. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα παραδοσιακά εργαστήρια, τα οποία περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο. Έξω από τον μύλο υπάρχει ρακοκάζανο, και ακριβώς απέναντι βυρσοδεψείο, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα διαδοχικά στάδια επεξεργασίας των δερμάτων. Το λιθόστρωτο καταλήγει σε μπαρουτόμυλο, που υπενθυμίζει τον ρόλο της Δημητσάνας στην Επανάσταση του 1821”.
Ο Πρόεδρος του Συνεδριακού Κέντρου Δημητσάνας Κώστας Λάμπρου συγχαίρει θερμά τους συντελεστές κ.Σπύρο Σουβλάκη και κ.Ήρα Παπαδοπούλου καθώς και το προσωπικό του Μουσείου, γιατί ανταπεξήλθαν στην πολύ απαιτητική διαδικασία της πιστοποίησης του ΥΠΠΟ. Ακόμα τη διοίκηση του ΠΙΟΠ, κ.Αλεξάνδρα Ράπτη και κ.Ανδρέα Λαπούρτα για την απόφαση και την υποστήριξή τους ώστε το ΥΜΥ να είναι ένα από τα πρώτα ιδιωτικά Μουσεία που πιστοποιήθηκαν!