Υπεγράφη η ένταξη του Μουσείου Δημητσάνας στο ΠΕΠ Πελοποννήσου

Την ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου της οργάνωσης μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Δημητσάνας στο διατηρητέο αρχοντικό Αντωνόπουλου, με δημόσια δαπάνη 922.748,50 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τη Δευτέρα 23 Αυγούστου.

Το αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα. Η οικογένεια Αντωνόπουλου κατείχε διακεκριμένη θέση στην τοπική κοινωνία και κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο διαδραµάτισε σηµαντικό ρόλο. Εκεί έλαβε χώρα µυστική συνάντηση του Παπαφλέσσα µε τους αδελφούς Θεόδωρο και Κανέλλο Δεληγιάννη, κατά την οποία οι τελευταίοι προσχώρησαν στη Φιλική Εταιρεία.

Το 1965 το αρχοντικό απαλλοτριώθηκε υπέρ του Δημοσίου µε σκοπό τη συντήρηση και χρησιµοποίησή του για τη στέγαση της Αρχαιολογικής Συλλογής Δημητσάνας. Το 1997 χαρακτηρίστηκε ως µνηµείο, ενώ στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, κατά τα έτη 2004 – 2006 αποκαταστάθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ. Το 2008 παραδόθηκε στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του ΥΠΠΟΑ προκειµένου να αναλάβει τη δηµιουργία Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου στους χώρους της οικίας.

Το 2009 η Λαογραφική Συλλογή της Δημόσιας ιστορικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου της Ελληνικής Σχολής Δημητσάνας και Ιστορικού Αρχείου Γορτυνίας παραχωρήθηκε στη ΔΙΝΕΠΟΚ, προκειµένου να αποτελέσει συλλογή του υπό συγκρότηση Μουσείου. Η συλλογή αποτελείται από περίπου 400 αντικείµενα και περιλαµβάνει είδη και εξαρτήματα ένδυσης, είδη οικιακής χρήσης και οικοτεχνίας, λευκά είδη και είδη προικός, έπιπλα, αγροτικά εργαλεία και εξαρτήματα, είδη προσωπικής χρήσης, κοσμήματα, όπλα, διακοσμητικά αντικείµενα κ.ά.

Από το 2015 άρχισε η διαδικασία για τη συγκρότηση αρχείου προφορικών μαρτυριών µε σκοπό τη χρησιµοποίησή τους στην έκθεση του Μουσείου, είτε ως ερμηνευτικά µέσα είτε ως αυτοτελή εκθέματα. Το 2018 εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟΑ Μουσειολογική µελέτη – Μουσειογραφική προμελέτη για το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δημητσάνας. Το 2020 εκπονήθηκε από τη ΔΙΝΕΠΟΚ και η Οριστική Μουσειογραφική Μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.

Η πράξη “Ὀργάνωση µόνιµης έκθεσης Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Δημητσάνας” έχει ως σκοπό τη µετατροπή της κηρυγµένης οικίας σε επισκέψιμο μνημείο, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τόσο την ιστορία του ίδιου του αρχοντικού, όσο και την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής (Δημητσάνα, Γορτυνία κ.ά.).