Υποχώρησε ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού Σχολαρχείου στο Βελημάχι, το οποίο μάλιστα προσφάτως είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως φαίνεται οι Βελημαχίτες δυστυχώς δεν πρόλαβαν να δουν το όνειρό τους να πραγματοποιείται, παρόλο που δεν πέρασε καν ένας μήνας από τότε που έγιναν οι ευχάριστες ανακοινώσεις από το Υπουργείο. Οι Βελημαχίτες ευελπιστούσαν ότι θα το συνδύαζαν με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες των προγόνων μας.
Μάλιστα σχετική επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου Βελημαχτιών Κώστα Θωμά προς την εφημερίδας μας ανέφερε:
«Είχαμε πολύ ευχάριστα στην εξέλιξη προστασίας και διάσωσης του ιστορικού Σχολαρχείου στο Βελημάχι. Από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Πελοπ/σου, με έδρα την Πάτρα, επισκέφθηκαν το Σχολαρχείο για αυτοψία και γνωμάτευσαν την οριακή δομική κατάσταση αυτού του αξιόλογου κτηρίου και τις άμεσες ενέργειες που κάνουν λόγω αυτής της οριακής κατάστασης, για τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου μνημείου. Αναφέρεται στο έγγραφο ότι υπάρχει μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου από το Δήμο Γορτυνίας (από το 2016), ψηφίστηκε τον Οκτ. 2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο (όπως όλοι γνωρίζουμε) και αναμένουμε να προχωρήσει η ένταξή του σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο σύλλογό μας, επείγει άμεσα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας και ασφάλειας στο κτήριο από το Δήμο Γορτυνίας. Σίγουρα γνωρίζει η τεχν. Υπηρεσία τι πρέπει να κάνει και παρακαλούμε πολύ γι’ αυτές τις ενέργειες τον κο Δήμαρχο που είναι προς την σωστή και νόμιμη κατεύθυνση.
Το ιστορικό αυτό κτήριο των 152 χρόνων είναι και μοναδικό ως Σχολαρχείο της Χώρας μας (από την αρχή λειτουργείας των «Ελληνικών Σχολείων», το 1885 έως 1929) που λειτούργησε γι αυτό το σκοπό και μόνο. Αξίζει να αποκατασταθεί και να προσπαθήσουμε όλοι γι’ αυτό. Όπως και σε άλλα μεγαλύτερα χωριά και πόλεις στη Γορτυνία, όπου υπάρχουν χώροι για τις ανάγκες, τις εκδηλώσεις και συνεδριάσεις του Δήμου και της Περιφέρειας, είτε και ως χώρος παρουσιάσεων των νέων και νοσταλγών του τόπου μας, δικαιούμαστε να έχουμε στα ορεινά μέρη μας ένα τέτοιο πολιτιστικό χώρο αναφοράς. Με τον εορτασμό των 200 χρόνων έναρξης της επανάστασης του 21, ας πάρουμε πρωτοβουλία να τιμήσουμε με αυτό τον τρόπο τους αγώνες των προγόνων μας. Γνωρίζουμε ιστορικά ότι αφού αρχικά κατοίκησαν σε αυτά τα ορεινά και απόμακρα μέρη, οργανώθηκαν και στη συνέχεια συμμετείχαν μαζικά στον αγώνα της λευτεριάς πολλοί δυνατοί και άξιοι αγωνιστές από εδώ, δίπλα στον Κολοκοτρώνη και στους οπλαρχηγούς. Οφείλουμε να τιμήσουμε τους προγόνους μας και την ιστορία του τόπου μας!”
*Οι φωτογραφίες είναι της κας Σ.Σ. σε ομάδα του χωριού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.