Έγραψαν για τα 50 χρόνια της εφημερίδος «Γορτυνία»!

To επετειακό αφιέρωμα της εφημερίδος μας για τα 50χρόνια, το οποίο κυκλοφόρησε τέλη του έτους, συμπεριλάμβανε αρκετές ευχές συμπατριωτών μας, οι οποίοι κατέχουν σημαντικές θέσεις στην ιεραρχία της εκκλησίας αλλά και στη δημόσια ζωή της χώρας, όπως Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες, η Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο τ.Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, Υπουργοί, πρώην Υπουργοί, διατελέσαντες Βουλευτές του Νομού Αρκαδίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο μεγάλος ευεργέτης Αθ. Μαρτίνος, αλλά και αρκετοί αρκαδικοί φορείς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς όμως έχουν και οι ευχές των εκλεκτών συναδέλφων, τις οποίες δημοσίευσαν αυθόρμητα στα δικά τους έντυπα. Αγαπημένοι συνάδελφοι με τους οποίους πάντα είχαμε αγαστή συνεργασία και μεταξύ μας υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση αλλά και σεβασμός στη δουλειά του καθενός! Ουδέποτε μπήκε ανάμεσά μας οποιαδήποτε αντιπαλότητα. Πολλές φορές μάλιστα συνεργαζόμασταν πολύ στενά για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων της Αρκαδίας, ακολουθώντας κοινή πορεία.

Ανταποδίδουμε τις ευχές και ευχόμαστε ο έντυπος τύπος, η ναυαρχίδα της ενημέρωσης, να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής!

** Κώστας Φίλανδρος, εφημερίδα «Νέα της Μεγαλοπόλεως»

50 χρόνια στο μετερίζι της μαχόμενης δημοσιογραφίας συμπλήρωσε η εκλεκτή συνάδελφος εφημερίδα «Γορτυνία» και το γιόρτασε με μια επετειακή έκδοση. Υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή Κώστα Καλύβα, η εφημερίδα έδωσε αγώνες για την πρόοδο της Γορτυνίας. Πορεύτηκε με ήθος και συνέπεια και καταξιώθηκε στους πολυπληθείς αναγνώστες της. Συνεχίζει στο ίδιο δρόμο, υπό τη διεύθυνση της Πέννυς Καλύβα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επαρχιακός Τύπος. Θερμά συγχαρητήρια!

** Δημήτρης Γιαννακούρας, εφημερίδα «Αρκαδικοί Ορίζοντες»

Με ένα εκτενές επετειακό αφιέρωμα των 50 χρόνων έκδοσής της κυκλοφόρησε η μηνιαία εφημερίδα «Γορτυνία». Ευχόμαστε στον ιδρυτή της Κώστα Καλύβα και στην Διευθύντρια και εκδότη της Πετρούλα (Πέννυ) Καλύβα να είναι πάντα καλά, να έχουν τη δύναμη και να ανταπεξέρχονται στις δύσκολες εποχές για την έντυπη περιφερειακή δημοσιογραφία και να συνεχίσουν να στηρίζουν με το ίδιο πάθος την αγαπημένη τους Γορτυνία.

**  Νικόλης Φίλης, εφημερίδα «Ζάτουνα, Μάρκου- Βλόγγος»

Πανηγυρικό είναι το πρόσφατο πολυσέλιδο φύλο της εφημερίδος «Γορτυνία», αφού συμπλήρωσε 50 χρόνια κυκλοφορίας. Μισό αιώνα κυκλοφορεί, ενημερώνει και καταγράφει την τοπική ιστορία της επαρχίας Γορτυνίας. Ιδρυτής και εκδότης της ο Κώστας Καλύβας μέχρι τη συνταξιοδότησή του, για να περάσει στη συνέχεια στην κόρη του Πέννυ (Πετρούλα) Καλύβα. Ο Κώστας Καλύβας είναι ο μοναδικός που γνωρίζει την επαρχία μας όλη, καλύτερα από τον κάθε κάτοικό της.

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, αλλά και οι εκλεγμένοι κατά καιρούς, βουλευτές και δήμαρχοι, δεν ξέρουν ούτε το ένα 50% της επαρχίας μας, σε προβλήματα, κατοίκους… απ΄ότι γνωρίζει ο Κώστας Καλύβας. Και παρά τις όποιες γνώσεις του και επικοινωνίες δεν θέλησε ποτέ του να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος, αλλά ούτε και να ενταχθεί σε κάποιο ψηφοδέλτιο. Παρέμεινε αγωνιστής της ενημέρωσης, μισό ολάκερο αιώνα, ερχόμενος πολλές φορές σε σύγκρουση με τα όποια συμφέροντα. Πολλά του οφείλουν οι Γορτύνιοι και η Γορτυνία. Δίκαια οι τιμητικές του διακρίσεις από τους συλλόγους των χωριών μας και από άλλους φορείς.

Ένας πραγματικά πλούτος είναι όλο αυτό το αρχείο της εφημερίδος του. Πολύτιμος βοηθός στους ιστορικούς – ερευνητές της τοπικής ιστορίας της επαρχίας μας. Στην πραγματικότητα χιλιάδες είναι οι πληροφορίες και οι δραστηριότητες που έχει καταγράψει στις σελίδες της εφημερίδος του ο Κώστας Καλύβας και που το συνεχίζει τα τελευταία χρόνια η κόρη του Πέννυ Καλύβα, με το ίδιο ζήλο και επιτυχία. Η «Γ» έχει καταγράψει 18 Εθνικές εκλογές, αλλά και 12 Αυτοδιοικητικές! Και όπως αναφέρεται στο επετειακό φύλλο, σ’αυτά τα 50χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας της, η χώρα έχει αλλάξει 21 Πρωθυπουργούς και 8 Προέδρους της Δημοκρατίας και εκατοντάδες υποψηφίους συμπατριώτες για μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο! Παράλληλα πλούσια είναι και η δράση του Κώστα Καλύβα σε όλα αυτά τα 50 χρόνια, σε πολιτιστικά, κοινωνικά δρώμενα. Διετέλεσε επί σειρά ετών και Πρόεδρος στην Παγγορτυνιακή Ένωση, με κορυφαίο έργο επί των ημερών του, τη δημιουργία Ανδριάντα στο Α΄Κοιμητήριο των Αθηνών, όπου και ο τάφος του. Στα χνάρια του πατέρας της βαδίζει τώρα η Πέννυ Καλύβα και συνεχίζει το έργου του, μια προσφορά στη Γορτυνία. Μπορεί η εποχή μας να είναι τρομερά δύσκολη και ο επαρχιακός τύπος να βάλλεται από παντού, όμως είμαι σίγουρος η Πέννυ θα συνεχίσει να τρέχει στους Γορτυνιακούς δρόμους, στα χωριά μας. Εύχομαι και στους δυο τους υγεία, δύναμη και πάντα επιτυχίες στο έργο τους.

** Παναγιώτης Παπαδέλος στην εφημερίδα «Η Βυτίνα»

Η σπουδαία και μοναδική τοπική μηνιαία εφημερίδα της επαρχίας μας, η οποία φέρει το όνομά της συμπλήρωσε το 2020 πενήντα χρόνια διαρκούς δημοσιογραφικής λειτουργίας και ενημέρωσης. Η «ΓΟΡΤΥΝΙΑ» πρωτοκυκλοφόρησε το 1970 και την πρώτη δεκαπενταετία (1970-1985) είχε το όνομα «ΛΑΔΩΝ», ενώ αργότερα πήρε το σημερινό της όνομα. Τα γενέθλιά της η συμπαθέστατη εφημερίδα, την οποία εκδίδει ο φίλος Κώστας Καλύβας και διευθύνει η κόρη του Πέννυ, γιόρτασε με ένα εντυπωσιακό οκτασέλιδο ένθετο στο τελευταίο φύλλο του 2020 με αύξοντα αριθμό 570, που καλύπτει τον Δεκέμβριο. Στο ένθετο αυτό παρουσιάζεται συνοπτικά όλη η ιστορία της, με τους σπουδαιότερους σταθμούς, όπως η μετονομασία, η απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων, η δημιουργία ιστοσελίδας, η ψηφιακή της μορφή, οι βραβεύσεις της και διάφορα άλλα. Επίσης παρουσιάζονται μέσω φωτογραφιών σημαντικές στιγμές της πενηντάχρονης δημοσιογραφικής πορείας και δημοσιεύονται οι ευχές επωνύμων προσώπων, οι περισσότεροι Γορύνιοι, για την επέτειο. Υπενθυμίζει ότι έχει καταγράψει δεκαοκτώ εθνικές εκλογές και έχει παρουσιάει τα βιογραφικά όλων των εκλεγέντων βουλευτών Αρκαδίας στο διάστημα αυτό.

Τέλος στην τελευταία σελίδα του ένθετου παρουσιάζονται τα εντυπωσιακότερα πρωτοσέλιδα των πενήντα χρόνων. Εμείς να ευχηθούμε στη φίλη «ΓΟΡΤΥΝΙΑ»  με την οποία η «ΒΤΥΙΝΑ» διατηρεί άριστες φιλικές σχέσεις και η οποία διακρίνεται για τα ακραιφνή φιλοβυτινώτικα αισθήματά της, να εκατοστίσει τη δημοσιογραφική της πορεία, να συνεχίσει την έγκυρη ενημέρωση και να ενώνει συναισθηματικά τους όπου γης Γορτύνιους με τη γενέτειρά τους. Και με την ευκαιρία του δημοσιεύματος να τονίσουμε τη μεγάλή προσφορά της «ΓΟΡΤΥΝΙΑ», διότι σε μια τόσο προβληματική περιοχή, όπως η επαρχία μας, το να μπορείς να διατηρείς ζωντανό το δεσμό των Γορτυνίων με τον τόπο τους είναι τεράστια συμβολή στη διατήρηση και τη διάσωση της παράδοσης, της ιστορίας, του πολιτισμού και προπάντων του βιώματος αλλά και του χρέους που έχει ο καθένας για τη γενέτειρά του. Και το σπουδαιότερο, δεν επιτρέπει στη λήθη του χρόνου να εξαφανίσει βιοφόρα στοιχεία του τόπου μας. Καλή πορεία φίλη «ΓΟΡΤΥΝΙΑ» με διαρκείς επιτυχίες, αποδοχή και καταξίωση.

** Τριαντάφυλλος Λατάνης στην εφημερίδα «Η Φωνή της Νυμφασίας»

Είναι μεγάλη τιμή για μας τους Αρκάδες να έχουμε έναν τόσο άξιο εκδότη, που επιτυγχάνει τόσο εύστοχα για μισό αιώνα μέχρι σήμερα να ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα τους απαντάχου Αρκάδες για θέματα πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά και μάλιστα με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο, ώστε να περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον κάθε φορά το επόμενο φύλλο της εφημερίδος «Γορτυνία».

Ο επιτυχημένος και διακεκριμένος αυτός εκπρόσωπος του τόμου μας είναι ο Κώστας Καλύβας, του οποίου τον δρόμο σε μια τόσο αξιοθαύμαστη δημοσιογραφική δουλειά ακολούθησε η ικανότητα κόρη του Πετρούλα σημειώνοντας μια πολύ επιτυχημένη πορεία.

Εύχομαι να συνεχίσει να είναι η εφημερίδα αυτή πρώτη σε ζήτηση, σε ενδιαφέρον και σε ενημέρωση και να είναι εκδότες της πάντα υγιείς και να μας κάνουν υπερήφανους.

Ακόμα ευχαριστούμε θερμά τους εκλεκτούς συναδέλφους για τις ευχές που μας απέστειλαν:

** Πάνος Σόμπολος, π. Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ

Πενήντα χρόνια ζωής η «Γορτυνία»!! Είναι η εφημερίδα που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζεται, χωρίς διακοπή, για τη σωστή κι αντικειμενική ενημέρωση και  την επίλυση των προβλημάτων του τόπου της, της Γορτυνίας. Όπως όλες οι εφημερίδες και γενικότερα ο τύπος, σ’ αυτά τα πενήντα χρόνια πέρασε δυσκολίες και κλυδωνισμούς, αλλά ο ιδρυτής και εκδότης της, ο ακαταμάχητος Κώστας Καλύβας, κατάφερε να την κρατήσει όρθια και ζωντανή, προσφέροντας στους αναγνώστες της το ιερό δώρο της ενημέρωσης. Με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη, συνεχίζει και η Πέννυ να αγωνίζεται για τα συμφέροντα του τόπου της, να παρουσιάζει προτάσεις και να δίνει λύσεις στα προβλήματα των Γορτύνιων συμπατριωτών της. Ως άνθρωπος του Τύπου και των ΜΜΕ, εύχομαι από καρδιάς, η «Γορτυνία» να φτάσει τα εκατό χρόνια, για το καλό των Γορτύνιων, αλλά και γενικότερα της ενημέρωσης.

** Μιχάλης Σαββάκης, Πρόεδρος Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ)

Για τη συμπλήρωση πενήντα ετών συνεχούς και αδιάλειπτης κυκλοφορίας της εφημερίδας «Γορτυνία», που με αγάπη και προσήλωση στο ύψιστο δημοκρατικό αγαθό της ενημέρωσης, επιμελείστε, δεχθείτε τις θερμές και εγκάρδιες  ευχές μου για μακροημέρευση! Μέσα από τις σελίδες της η «Γορτυνία» συνέβαλε  στην έγκυρη και πολύπλευρη ενημέρωση των απανταχού Γορτυνίων αποτελώντας  χυτήριο γνώσεων, αξιών, παραδόσεων και αρχών. Με υπευθυνότητα, αντικειμενικότητα, δεοντολογία και μεράκι για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, κατάφερε εδώ και πέντε δεκαετίες να είναι το σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, αποτελώντας έτσι σπουδαίο μέσο σύνδεσης και επικοινωνίας όσων ζουν στην περιοχή και όσων κατάγονται απ’ αυτήν και διαμένουν αλλαχού. Ως Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, της οποίας είναι εκλεκτά Μέλη και οι δύο, ο μεν Κώστας ως Πρόεδρος και επί σειρά ετών επίλεκτο Μέλος του Δ.Σ. και η Πέννυ ως Γενική Γραμματέας και στενή μου συνεργάτης, γνωρίζω καλά τα προβλήματα του Περιφερειακού Τύπου και κατανοώ τον καθημερινό σας αγώνα.

** Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, Πρόεδρος Ελλήνων Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ)

Κώστα και Πέννυ να αρχίσω με τα θερμά μου συγχαρητήρια για τα 50 χρόνια της εφημερίδας ΜΑΣ. Σας χρωστάμε πολλά, της χρωστάμε πολλά. Παιδί αγροτικής οικογένειας γεννήθηκα στο Βυζίκι και αποφοίτησα από το Λύκειο Τροπαίων και στη συνέχεια βρέθηκα για σπουδές στην πρωτεύουσα. Την τελευταία 30ετία διαμένω στην Πεύκη. Όλα αυτά τα χρόνια η Γορτυνία ήταν δίπλα μου, όπως ήταν δίπλα σε όλους τους Γορτύνιους.  Και σας ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου, για όλα. Αλλά επάνω από όλα για την προσφορά σας στον τόπο μας και τους ανθρώπους της. Μια προσφορά μεγαλύτερη από των κοινοταρχών, των δημάρχων, των βουλευτών και των υπουργών. Κάτω μάλιστα από δύσκολες συνθήκες. Ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε κι εμείς.

“ΓΟΡΤΥΝΙΑ”