Ανέγερση ιστορικού μνημείου στο Βαλτεσινίκο

Το Ίδρυμα «Πολιτιστικό Κέντρο Βαλτεσινίκου», όπως ανακοίνωσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ανήγειρε στην κάτω πλατεία Βαλτεσινίκου του Δήμου Γορτυνίας Ιστορικό Μνημείο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
“Το Ίδρυμα «Πολιτιστικό Κέντρο Βαλτεσινίκου», με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ανήγειρε στην κάτω πλατεία Βαλτεσινίκου του Δήμου Γορτυνίας Ιστορικό Μνημείο, για να Τιμήσουμε τους συμπατριώτες μας που συμμετείχαν στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα, στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Το Μνημείο έγινε με δαπάνες του Ιδρύματος και μέχρι σήμερα έχουμε και τις προσφορές, κάλυψη μέρους του κόστους, για την δημιουργία των Ιστορικών Μορφών από α) Παναγιώτη Ευθυμιάδη, πρόεδρο του Ιδρύματος 2500 euro, β) Χρήστο Ζάρκαλης, επιχειρηματίας Μεζεδοπωλείο «ΑΤΙΤΑΜΟΣ» 2500 euro και περιμένουμε την συνδρομή τρίτου συμπατριώτη .
Το Μνημείο αποτελείτε από τέσσερεις Ιστορικές Μορφές:
1. Αναφέρεται στον Αρχιστράτηγο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Θεόδωρο Κολοκοτρώνη που από την αρχή της επανάστασης στρατολογούσε στο χωριό μας. 2. Αναφέρεται στον ανώνυμο Βαλτεσινιώτη αγωνιστή. 3. Αναφέρεται στην μάχη του “Άγιο Νικολα”, Τιμάμε κλήρο και λαό και το Ιερό καταφύγιο του Μοναστηριού που προστάτεψε τη “μαγιά” του χωρίου μας και γύρο χωριών, που μέσα από τις στάχτες βλάστησε δυναμικά. 4. Μια παράσταση μάχης, αναφέρεται στο χρέος των επόμενων γενεών με ένα ποίημα του Κ. Παλαμά «χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν , θα ‘ρθουνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».
Είμαστε στο στάδιο τοποθέτησης
Προγραμματίζουμε να κάνουμε τα εγκαίνια το πρωί της Κυριακής,8 Αυγούστου 2021 και ώρα 11:00.”