Απογραφή 2021: Δεν θα γίνει «πόρτα-πόρτα» – Πως θα πραγματοποιηθεί

Έρχεται η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή
Ο κορονοϊός αλλάζει άρδην τη διαδικασία απογραφής, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021. Ο περιέγραψε ο Απόστολος Κασάπης, διευθυντής του Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα περιέγραψε τις αλλαγές.

Συγκεκριμένα, μόλις τελειώσει η απογραφή των κτιρίων, 60.000 απογραφείς θα εναποθέσουν από έναν κλειστό φάκελο σε κάθε κατοικία, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής. Θα τον αφήσουν κάτω από την πόρτα, ή θα το δώσουν στο χέρι του δικαιούχου. Ο φάκελος θα περιέχει έναν μοναδικό κωδικό που θα αντιστοιχεί στην οικία μας. Με τον κωδικό αυτό, σε συνδυασμό με τους κωδικούς Taxis, θα μπορούμε να μπούμε στην ειδική εφαρμογή της ΕΛΣΤΑΤ, μέσω gov.gr, και να απογράψουμε την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού μας. Εάν συναντήσουμε δυσκολίες και έχουμε απορίες, θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με την υπηρεσία για διευκρινίσεις.

Τι θα γίνει με όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα

Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αυτοαπογραφή. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα και δεν έχουν κάποιον να τους βοηθήσει, θα τους επισκεφθούν τον Δεκέμβριο απογραφείς, «πόρτα-πόρτα», με όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, προκειμένου να γίνει η απογραφή με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Τα στοιχεία είναι εντελώς εμπιστευτικά. Δεν παραχωρούνται σε κανέναν. Χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεκριμένων στοιχείων. Είναι οδηγός για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και δημογραφικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Κασάπης. «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πού μένουμε, πώς μένουμε, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού και των νοικοκυριών και ποια είναι η σύνθεση των νοικοκυριών», σημείωσε.

Επίσης, για πρώτη φορά θα υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο που έχει να κάνει με το brain drain, ώστε να καταγραφεί πόσοι έφυγαν στο εξωτερικό σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2011.

«Η ΕΛΣΤΑΤ δεν πρόκειται να υποβάλλει ερωτήσεις για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι η υγεία, η πολιτική δραστηριότητα ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός», ξεκαθάρισε ο κ. Κασάπης.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr