Αποφάσεις για αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις σε πληγέντες αγρότες της Γορτυνίας

Ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σήμερα 1η Σεπτεμβρίου υπό τον Προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ.Στέλιου Πέτσα, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν εκτενώς η πληρωμή των αποζημιώσεων, τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα αποκατάστασης των καταστροφών, με στόχο την επανεκκίνηση της ζωής, της αγροτικής οικονομίας και τη στήριξη των αγροτικών νοικοκυριών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Σκάλκου Δημήτρη, του Προέδρου ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Περιφερειάρχη Νίκα Παναγιώτη καθώς και Υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως μας έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ανδρέας Λυκουρέντζος ήταν μια λίαν σημαντική σύσκεψη, καθώς τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά θέματα για την Γορτυνία και όλη την Αρκαδία.

Σε πρώτη φάση σχεδιάζονται να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Αναμένεται να υποβληθεί σύντομα η σχετική μελέτη από το Δασαρχείο, η οποία θα περιγράφει σε ποια σημεία θα πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις. Για την ταχύτερη υλοποίησή των σχεδιάζεται μάλιστα να συναφθεί σε κεντρικό επίπεδο μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις στις περιοχές. Παράλληλα θα υπάρχει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για αρδευτικά έργα και ειδικότερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στους Δήμους Γορτυνίας και Μεγαλόπολης.

Για έργα υποδομών προγραμματίζονται να διατεθούν 4 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια, από τα οποία σε πρώτη φάση θα αφορά ποσό 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά το ζωτικό και φυτικό κεφάλαιο συνεχίζεται η καταγραφή τόσο στον ΕΛΓΑ, όσο και στην Περιφέρεια. Το αισιόδοξο είναι ότι εντός Νοεμβρίου αναμένεται να δοθούν σημαντικές προκαταβολές για την απώλεια του φυτικού κεφαλαίου. Ο μηχανισμός είναι σε εξέλιξη από τον ΕΛΓΑ, ενώ τα χρήματα θα δοθούν από το Νέο Πρόγραμμα Αποζημιώσεων του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως δήλωσε στην «Γορτυνία» ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και π.Υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος είναι αισιόδοξος ότι σύντομα θα δοθούν οι προκαταβολές και θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις. Από την πλευρά του μας επεσήμανε ότι θα παρακολουθεί προσωπικά την πορεία των δηλώσεων ζημιάς καθώς και τη διαδικασία των αποζημιώσεων.

Π.Κ.