Απρίλιος 2022: «ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ… Κριτικά Σημειώματα» από τη Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη

* ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2022 της Αδελφότητας Δημητσανιτών «Γρηγόριος ο Ε» , με θέμα ” Η Ιστορία των Ναών Της Δημητσάνας” με θέμα ” Η Ιστορία των Ναών Της Δημητσάνας”

Ένα καλαίσθητο Λεύκωμα, στο οποίο, όπως αναφέρει η Αδελφότητα: «αναδεικνύεται η ιστορία των ναών της Δημητσάνας, οι οποίοι άρρηκτα έχουν συνδεθεί διαχρονικά με την πολιτιστική της κληρονομιά. Όπως επίσης και με τα επιφανή τέκνα της που ανήγειραν τις περίφημες ιστορικές εκκλησίες, οι οποίες κοσμούν την ένδοξη Δημητσάνα.» Θα έλεγα ότι το φετινό Ημερολόγιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχει εκδώσει η Αδελφότητα και γι’ αυτό της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! (*) Κυκλοφόρησε από εκδοτικό οίκο στην Πολωνία το νέο μεταφραστικό έργο της Ζαχαρούλας Γαϊτανάκη, με επίλεκτα ποιήματα της Μποζένα Έλενα Μαζούρ-Νόβακ, με τίτλο «Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ». Το βιβλίο πωλείται μέσω της amazon.com για λογαριασμό της κ. Νόβακ. Εκδότρια είναι η Alicja Maria Kuberska και το ωραίο εξώφυλλο έφτιαξε η Agnieszka Herman. Οι φωτογραφίες του βιβλίου με τοπία από την Ελλάδα, είναι της δημοσιογράφου και θείας μου Μάρως Ταρούση-Γαϊτανάκη. Την συλλογή προλογίζει η ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΟΥΡΑ – ΚΑΒΑΔΙΑ, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Συγγραφέων, η οποία συγχαίρει τη Ζαχαρούλα για τη μετάφραση που έκανε. Δείγμα γραφής το ποίημα Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ:

«Τα βράδια της άρεσε να κάθεται δίπλα στο παράθυρο στο οποίο στέκονταν περήφανα γεράνια, τριγυρνώντας ανυπόμονα με θέα τα σύννεφα και τραγουδώντας όπως κανείς ποτέ μετά από αυτήν.

Συνήθιζα να κάθομαι σιωπηλά στα πόδια της και άκουγα με λαχτάρα τα ποιήματά της.

Η γιαγιά Μαρία με δίδαξε πρώτη να ακούω μόνο την εσωτερική μου καρδιά.

Μου έδειξε επίσης όλες τις αποχρώσεις της αγάπης, μου δίδαξε να διακρίνω τις μυρωδιές, και μου είπε (ότι) πρέπει να συγχωρώ, γιατί η ζωή είναι λίγο πιο ευγενική τότε.

Κάθε καλοκαίρι που περνούσα με τη γιαγιά μου ήταν τόσο διαφορετικό και μοναδικό για μένα.

Θυμάμαι τα πάντα καλά μέχρι σήμερα αν κι αυτή έχει φύγει για πάντα.»

Εικόνες, αναμνήσεις, συναισθήματα, τρυφερότητα, νοσταλγία της καρδιάς είναι η ποίηση της Έλενας και διαβάζοντας τους στίχους της δε μπορείς να μην συγκινηθείς και να μην την επαινέσεις. Χάρηκα πολύ που μετέφρασα το έργο της, γιατί εκτός από σπουδαία ποιήτρια είναι και ένας ωραίος άνθρωπος, ως χαρακτήρας.

(*) Δυο Γορτύνιες Λογοτέχνιδες σε βιβλίο που κυκλοφόρησε στα ιταλικά: Ο Ιταλός ποιητής, κριτικός και μεταφραστής TITO CAUCHI, ο οποίος γεννήθηκε στη Γέλα της Σικελίας το 1944, στο 310 σελίδων βιβλίο του με τίτλο “SPES” («Ελπίζω» στα Λατινικά) από τις εκδόσεις TOTEM (Ρώμη 2022, τιμή 25 ευρώ), κάνει εκτενή αναφορά στη Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη, στις σελίδες: 11, 113, 115, 121, 123-125, 129-132, 134-138, 141, 142, 145, 150, 152-153, 155, 157, 166-167, 169-170, 198-199, 263 και στο οπισθόφυλλο. Επίσης στη Δρ. Ζαννέτα Καλύβα-Παπαϊωάννου (από τη Βάχλια) και στην 5γλωσση ποιητική της συλλογή «Με της καρδιάς μου τα φτερά» (σελίδες 129-133, 145-150 και οπισθόφυλλο).

(*) Γιώργος Ι. Μποτής (από Βάχλια): «ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ» Αθήνα 2022, Αυτοέκδοση, σελίδες: 118. Ως Νομικός Σύμβουλος της συγκεκριμένης Μονής, ο διαπρεπής Δικηγόρος Δρ. Γιώργος Μποτής, στο βιβλίο του αυτό, καταγράφει «τους δικαστικούς αγώνες ως και τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις για τη διασφάλιση του κτήματος «Γεροτσακούλι» ή «Χεροτσακούλι») υπό της Ιεράς Μονής.» Τμήματα από το μεγάλο αυτό κτήμα προσπαθούσαν να σφετεριστούν τρίτοι αλλά και το Δημόσιο. Πρόκειται για ένα Νομικό έργο, που απευθύνεται σε ειδικό κοινό, αλλά μπορεί να διαβαστεί από όλους μας γιατί περιέχει και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Μοναστήρι και την ιστορία του, αφού η Μονή Πεντέλης προσέφερε πολλά στον Αγώνα του 1821.

* Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία” μηνός Απριλίου

*Τα βιβλία σας για να παρουσιαστούν στη στήλη «ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ » της «Γορτυνίας», στέλνετε με απλό ταχυδρομείο στην ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΓΑΪΤΑΝΑΚΗ ΖΩΝΗ Δήμου Μεγαλόπολης 22200 νομός Αρκαδίας. Επικοινωνείτε μαζί μας στο: [email protected]