Γιαννακούρας για υπογραφή ΣΔΙΤ: «Άλλος σπέρνει και τρυγάει και άλλος πίνει και μεθάει»

Αυτή την παροιμία μου θύμισε η προχθεσινή παρουσία του κ.Νίκα, μετά της κουστωδίας του, στην υπογραφή, στην Αθήνα,  της έναρξης ισχύος της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης οικιακών αποβλήτων.

Γιατί όχι μόνο δεν έσπειρε κάτι ο κ. Νίκας για να τρυγήσει αλλά αντιθέτως προσωπικά ο ίδιος αλλά και το κόμμα που βοήθησε καταλυτικά για να γίνει περιφερειάρχης, παίρνοντάς τον στην κυριολεξία από το χέρι, έβαζαν εμπόδια για να καθυστερήσει η υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου για την Πελοπόννησο.

Και για γνωρίζουν όσοι δεν το ξέρουν και για να θυμηθούν όσοι τυχόν το έχουν ξεχάσει, βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτοί που έκαναν μέχρι και επερώτηση στη Βουλή εναντίον του έργου, καθώς και οι παρατρεχάμενοι του κ.Νίκα ήταν αυτοί που πίεζαν αφόρητα Περιφερειακούς Συμβούλους να μην έρθουν να ψηφίσουν για την υλοποίηση του έργου. Βεβαίως να μην ξεχνάμε και την καθυστέρηση που προκάλεσε ο περιβόητος Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ.Τσιρώνης.

Πίστεψα και συνεχίζω να πιστεύω στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα είναι το πιο ορθό και το πιο περιβαλλοντικά σωστό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και πρόκειται για ένα έργο που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε η Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες, τρικλοποδιές,  ακόμα και ακραίες αντιδράσεις κατοίκων.

Προσωπικά επειδή έχω την τύχη αλλά και την ατυχία να κατάγομαι από τον ευλογημένο τόπο του τέως Δήμου Βαλτετσίου Δ.Τρίπολης (όπου θα κατασκευαστεί η μία εκ των μονάδων διαχείρισης) εισέπραξα σκληρή κριτική και αντιμετώπισα πολλές φορές ακόμα και την οργή συγκεκριμένων αγαπητών συμπατριωτών μου. Μάλιστα οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που έγινε μέχρι και διαδήλωση έξω από το σπίτι μου στο χωριό μου, ενώ αναρτήθηκε ακόμα και υβριστικό πανό.

Αλήθεια πού είναι σήμερα όλοι αυτοί που φώναζαν και διαμαρτύρονταν. Πού είναι το λαγούμι τους, πού είναι εκείνοι οι «αδικημένοι» ιδιοκτήτες που έβγαιναν στα ΜΜΕ διαμαρτυρόμενοι, πού είναι εκείνοι οι υπερπατριώτες που αγωνιούν και αγαπούν τον τόπο πιο πολύ από εμάς. Πού είναι όλοι αυτοί που συγκεντρώνονταν μέσα και έξω από τα Περιφερειακά Συμβούλια . Εξαντλήθηκε τώρα  η ευαισθησία και η αγάπη τους για τον τόπο; Τι άλλαξε; Το μόνο που άλλαξε είναι η Περιφερειακή Αρχή…

Για δε τον κ.Νίκα που ποτέ δεν πίστεψε  για τους δικούς του λόγους στο συγκεκριμένο έργο, γιατί πανηγυρίζει, τι προσέφερε για να γίνει το έργο αυτό; Έβαλε μόνο μία τελευταία υπογραφή σε μία χρονοβόρα και επίπονη προσπάθεια άλλων.

Για εκείνον τον βουλευτή, τέως Αντιπεριφερειάρχη της παράταξής μας, τον κ. Μαντά, προς τι άραγε η παρουσία του στη συγκεκριμένη υπογραφή. Γιατί καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι. Τι προσέφερε για το έργο, όταν ο ίδιος, όντας Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξής μας, έπαιρνε τηλέφωνο συναδέλφους μας να μην έρθουν να ψηφίσουν για το έργο. Συνάδελφοι, οι οποίοι προς τιμήν τους τον έγραψαν και ήρθαν και υπερψήφισαν.

Κύριοι της Περιφερειακής Αρχής μην πανηγυρίζετε. Αντιθέτως πρέπει να ντρέπεστε όλοι εσείς που με κάθε τρόπο, όλα αυτά τα χρόνια βάζατε κωλύματα στο έργο.

Όλοι εμείς που συμμετείχαμε σε αυτήν την προσπάθεια, νιώθουμε σήμερα υπερηφάνεια και δικαίωση. Λοιδορηθήκαμε από πολλούς, αμφισβητηθήκαμε και υβριστήκαμε, αλλά στο τέλος νικήσαμε και το έργο μας υλοποιείται, έστω και μετά από αρκετή καθυστέρηση, για την οποία δεν φέρουμε καμία ευθύνη.

Το έργο της δικής σας περιφερειακής αρχής είναι από εδώ και στο εξής να εξασφαλίσετε την γρήγορη,  άρτια και σωστή περιβαλλοντικά κατασκευή των μονάδων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Και κλείνοντας σας επαναλαμβάνω . Μην καμαρώνετε κύριοι. Ο πολιτικός πολιτισμός απαιτεί ειλικρίνεια και παρρησία καθώς και αναγνώριση του έργου του αντιπάλου. Πού να βρεθεί όμως. Αιδώς Αργείοι, κατά το λαϊκότερο, Ντροπή!

Ευάγγελος Γιαννακούρας

(φωτογραφία από την συγκέντρωση κατοίκων της ΔΕ Βαλτετσίου Δήμου Τρίπολης, στην Παλαιόχουνη, στην οποία είχε μιλήσει).