Γιορτάστηκε η 199η Επέτειος της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας

Την Κυριακή 14 Ιουνίου τοπικοί, πολιτειακοί και πολιτιστικοί φορείς τίμησαν την 199η Επέτειο της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, στη Στεμνίτσα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Γορτυνίας και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.).

Η Πελοποννησιακή Γερουσία συστάθηκε, ύστερα από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, από εκκλησιαστικούς και στρατιωτικούς προκρίτους, στις 26 Μαΐου 1821, στη Μονή Καλτεζών, στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Ήταν η πρώτη πολιτειακή δομή των Ελλήνων επαναστατών και είχε διοικητική αρμοδιότητα και νομοθετική εξουσία. Στις 27 Μαΐου 1821 η έδρα της Γερουσίας μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Στεμνίτσας.

Η επέτειος εορτάστηκε με λαμπρότητα αλλά, και με αυστηρή τήρηση των μέτρων που ισχύουν ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, για λόγους προφύλαξης της δημοσίας υγείας.

Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας, με την συμμετοχή των Πανοσιολογιοτάτων Αρχιμανδριτών π. Γρηγορίου, π. Αυγουστίνου, π. Νικολάου.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων ακολούθησε επίκαιρο κήρυγμα από τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιερεμία. Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό στους παρισταμένους ο Δήμαρχος Γορτυνίας,  κ. Στάθης Κούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός που φέτος εορτάστηκε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: κ. Γιώργος Παπαηλίου, Βουλευτής Σύριζα Αρκαδίας, κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Χρήστος Καμπύλης, Ταξίαρχος, Αστυνομικός Διευθυντής Αρκαδίας, κ. Γεώργιος Γεράνιος, Συνταγματάρχης, Υποδιοικητής 4ης Μεραρχίας Πεζικού, κ. Χρήστος Μπάλος, Υπαστυνόμος Α’, Διοικητής Α.Τ. Τροπαίων, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Γορτυνίας, κ. Πάϊκος Αναγνωστόπουλος,  Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.Γ. και μέλη του Δ/κού Συμβουλίου, κ. Δημήτριος Βογιαντζής, Πρόεδρος Τ.Κ. Στεμνίτσας, Πρόεδροι όμορων τοπικών κοινοτήτων, κ. Ιωάννης Κατσίρης, πολιτευτής της ΝΔ Αρκαδία, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

*Το εμπνευσμένο μήνυμα του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος κ.κ.Ιερεμία στην έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία”.