Γ.Μπαρούτσας για Δημήτρη Ταλαγάνη: “Έφυγες, μα θα είσαι πάντα παρών με το έργο σου”

Αποχαιρετώ έναν ξεχωριστό πατριώτη, έναν ευαίσθητο άνθρωπο της τέχνης, έναν μεγάλο Αρκάδα, έναν προσωπικό φίλο, ο οποίος με τίμησε με το λόγο του, αλλά πρωτίστως με τις πράξεις του και του αποδίδω τη δική μου ιδιαίτερη τιμή και σεβασμό.
Τιμούμε την διαδρομή του από τα νιάτα της αρκαδικής ρίζας του μέχρι τις σπουδές του στη Σοβιετική Ένωση και την Ευρώπη και τέλος την καταξίωσή του στο χώρο των τεχνών, ως ζωγράφου και ως γλύπτη, με το ιδιαίτερο ύφος που τον κατέταξε στους μεγάλους δημιουργούς.
Η αναγνώρισή του από τους τεχνοκριτικούς και η επαγγελματική καθιέρωσή του δεν τον μετέτρεψαν σαν απόκοσμο και αλαζόνα, αλλά αντιθέτως τον οδήγησαν στους δρόμους της συμπόρευσης με ανθρώπους και ιδέες που υπηρετούσαν την πρόοδο και το κοινό συμφέρον.
Στάθηκε αρωγός με τις πρωτότυπες προτάσεις του στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες που άνοιξαν νέους δρόμους και αποτέλεσαν πρωτοφανέρωτες εμπειρίες για τους πολίτες.
Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του και καταθέτω την προσωπική μου μαρτυρία για ένα φωτεινό μυαλό, έναν αξιαγάπητο χαρακτήρα, μια δημιουργική προσωπικότητα που θα λείψει.
Η σχέση του με την Αρκαδία παρέμεινε ισχυρή και σταθερή μέχρι τέλους, όπως και το ενδιαφέρον του για φίλους και συνεργάτες για τους οποίους πάντα είχε ένα καλό λόγο και ένα ευγενικό χαμόγελο.
Δημήτρη, έφυγες μα θα είσαι πάντα εδώ. Θα είσαι παρών με το έργο σου και τις αναμνήσεις που τόσο περίτεχνα σμίλεψες με τη ζωή σου στη μνήμη μας.
Γιώργος Μπαρούτσας
π. Δήμαρχος Τρικολώνων
π. Πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ. Αρκαδίας