Γ.Παπαηλιού: «Τη Γορτυνία την αφήνουν προκλητικά και εγκληματικά αβοήθητη»

Κατά την ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  : «Μετά τις πυρκαγιές τι; Πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της περιοχής» στη Λιοδώρα  (28.11.2021) ο Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) Γιώργος Η. Παπαηλίου ανέφερε τα εξής:

“Η κρίση που ο κόσμος και η χώρα μας βιώνουν, είναι πολλαπλή. Η αντιμετώπισή της απαιτεί πολυεπίπεδες πολιτικές, παρεμβάσεις, και δράσεις.

Η  απάντηση στις φυσικές καταστροφές-στις πυρκαγιές του καλοκαιριού (και) στη Γορτυνία, δεν  μπορεί παρά να αποτελεί   συλλογικό εγχείρημα από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους φορείς, τις συλλογικότητες, τις παραγωγικές δυνάμεις, την τοπική κοινωνία και τις επιμέρους τοπικές κοινωνίες, τους επιστήμονες.

Κατά την περίοδο των πυρκαγιών, οι πολίτες έπραξαν το καθήκον τους, κυρίως μέσω της ανυπακοής. Δεν «εκκένωσαν», δεν εγκατέλειψαν τα χωριά, τα σπίτια και τις περιουσίες τους, όπως επέτασσε η κυβέρνηση, και συνεργάστηκαν με τους εθελοντές, τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σώζοντάς τα (κατά το δυνατόν).

Τώρα η πολιτεία οφείλει να πράξει ή να ξεκινήσει να πράττει, να εφαρμόσει μέτρα, προκειμένου ο τόπος να επιβιώσει  και να ανασυγκροτηθεί.

Όμως μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά κυρίως δεν έχουν πραγματοποιηθεί κινήσεις που να αφορούν το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης Γορτυνίας. Μόνον γενικές εξαγγελίες και υποσχέσειςΔιανέμονται εκατομμύρια ευρώ στα λόγια, χωρίς κάτι ουσιαστικό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι το σχέδιο ανάκαμψης για την Εύβοια θα είναι πιλότος-οδηγός και για τις άλλες πυρόπληκτες περιοχές. Σαν να  λένε, περιμένετε «να τρέξει»  η ανάκαμψη της Εύβοιας και βλέπουμε και για εσάς!

Η Γορτυνία «έχει μείνει στην απέξω». Το κράτος-η κυβέρνηση ούτε σε θεσμικό ούτε σε οικονομικό επίπεδο έχει παρέμβει, ούτε έχει εξαγγείλει ή θεσπίσει, έστω τα ίδια μέτρα με την Εύβοια. Ούτε καν αναφορά γίνεται στη Γορτυνία Μετά την Εύβοια,  οι αναφορές σταματούν στην Ηλεία. Η Γορτυνία δεν αναφέρεται πουθενά. Μόνον σε παρεμβάσεις μας (στη Βουλή) και σε  ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Και σ΄ αυτές, οι έγγραφες απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών  είναι θεωρητικές και δεν αποδεικνύουν συγκεκριμένες  παρεμβάσεις οποιουδήποτε είδους.

Την ξεχασμένη από την πολιτεία εδώ και δεκαετίες Γορτυνία, την αφήνουν προκλητικά, εγκληματικά αβοήθητη.

Απαιτείται, η περιοχή  να κρατηθεί στη ζωή και να αναταχθεί, όχι με ευχολόγια, αλλά στην πράξη, με ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης που να κινείται  σε τρία επίπεδα, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, να λειτουργεί βάσει τριών αξόνων  και  να υλοποιείται σε τρεις φάσεις.

Με την πρώτη φάση να διασφαλίζεται η στοιχειώδης επιβίωση των κατοίκων, που να περιλαμβάνει την πρόσβαση στα βασικά αγαθά,  ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αποζημιώσεις για τις ζημίες,

Η δεύτερη φάση, παράλληλη με την πρώτη,  να περιλαμβάνει άμεσα έργα, καθαρισμούς, αντιπλημμυρικά κλπήδη έπρεπε να είχαν προωθηθεί, διότι ο χειμώνας έρχεται ή μάλλον ήρθε και οι κίνδυνοι παραμονεύουν με την εφαρμογή κατεπειγουσών διαδικασιών που να συνάδουν με τα τοπικά δεδομένα και τις ανάγκες. Και αυτό να γίνει   με διαφάνεια και με την ανάθεση των αναγκαίων έργων υποδομής και την απασχόληση σ΄ αυτά των μονίμων κατοίκων, ώστε να εξασφαλίζεται το μεροκάματο, για να μην εγκαταλειφθεί η περιοχή από τους εναπομείναντες κατοίκους της .

 

Η τρίτη φάση να περιλαμβάνει  το στρατηγικό-ολιστικό πρόγραμμα, ένα συνολικό σχέδιο τοπικής ανασυγκρότησης, με την αποφασιστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Είναι απαραίτητη, η οργάνωση ενός θεσμικού συνεδρίου, το οποίο να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις που να απευθύνονται σε όλους όσοι εμπλέκονται στα δημόσια δρώμενα και έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενδεικτικά, προτείνεται :

Να διασφαλιστεί η αναπλήρωση του εισοδήματος και η οικονομική βάση για όλους τους μονίμους κατοίκους επί όσο χρόνο χρειαστεί.

Να αρθεί η απομόνωση της περιοχής, με την ολοκλήρωση της ΕΟ Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας, με απόλυτη προτεραιότητα την κατασκευή της «παράκαμψης» των Λαγκαδίων.

Να προωθηθεί η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Γορτυνίας (η ανόθευτη φύση, το φυσικό κάλλος-περιβάλλον, η μυθολογία, η ιστορία, η λαϊκή παράδοση και ο λαϊκός πολιτισμός, τα ήθη και έθιμα, με σημεία αναφοράς τα ιαματικά λουτρά της Ηραίας, τη λίμνη του Λάδωνα και όχι μόνον,  τα ποιοτικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, με την κατασκευή ενός μεγάλου αρδευτικού έργου και με την κινητοποίηση  του ανθρώπινου δυναμικού όπου γης που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την πατρώα γη-«την πέτρα και το πουρνάρι» της γορτυνιακής γης.    

Η Γορτυνία πρέπει, ως κοινωνία, να παραμείνει ή να ξαναγίνει ζώσα-ζωντανή, με τη χορήγηση κινήτρων, σοβαρών, στοχευμένων και με μακροχρόνιο ορίζοντα, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και με τη στήριξη των υγειονομικών (των Κέντρων Υγείας) και των εκπαιδευτικών δομών της (των σχολικών μονάδων).

Ο τρόπος αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών σε περιοχές της Γορτυνίας (και της Μεγαλόπολης), ανέδειξε τις αδυναμίες και την ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας, υπό την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τη δύναμη των τοπικών κοινωνιών της ελληνικής περιφέρειας, εν προκειμένω της Γορτυνίας.

Όλα αυτά σηματοδοτούν το μέλλον της Γορτυνίας  που μπορεί να στηρίζεται στους ανθρώπους της, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.

Όμως αντίστοιχα η πολιτεία οφείλει να επιτελέσει το χρέος της.

Αυτό δεν γίνεται με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Χρειάζεται αλλαγή πορείας.”