Εκδηλώσεις στον Ιστορικό Πύργο Πλαπούτα

 Το Δ.Σ. της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου «Στρ.Δημ. Πλαπούτας και Αγωνιστές», με αίσθημα ευθύνης και με την τήρηση όλων των νέων υγειονομικών μέτρων, διοργάνωσε και φέτος μια σειρά από επιτυχημένες εκδηλώσεις στον Ιστορικό Πύργο στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας.
Την Τρίτη 11 Αυγούστου, 35 περίπου περιπατητές, με σημείο συνάντησης τον ιστορικό Πύργο, εγκαινίασαν το Pan Trail, το τμήμα Παλούμπα – Λουτρά Ηραίας και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την πεζοπορία σε ένα μονοπάτι με ανοιχτό ορίζοντα, όπου το μάτι φτάνει ανεμπόδιστα μέχρι την Ολυμπία και τις ακτές του νομού Ηλείας.
Τη Δευτέρα 17 Αυγούστου , στον αύλειο χώρο του Πύργου έγινε η προβολή της ταινίας: «Πατρίδα είναι η παιδική ηλικία – ET IN ARCADIA EGO» του Αλέξανδρου Παπαηλιού. Εκεί που ο χώρος είναι κατάφορτος με μνήμες και ιστορία , ζωντάνεψαν εικόνες και βιώματα από παλαιότερες εποχές, όχι και τόσο μακρινές, όπου στην περιοχή μας κυριαρχούσε η αγροτοποιμενική μορφή οικονομίας.
Την Τετάρτη 19 Αυγούστου, έγινε η προβολή θρησκευτικού ντοκιμαντέρ της Περιφέρειας Πελοποννήσου- Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας με τίτλο: «Οδοιπορικό στις Ιερές Διαδρομές της Αρκαδίας» . Ιδιαίτερη τιμή για όλους μας υπήρξε η παρουσία της κ. Νίκη Κούρταλη-Κούλη , λαογράφου , ενδυματολόγου και ερευνήτριας του Συλλόγου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία ξεναγήθηκε στο κτηριακό συγκρότημα του Πύργου και εξέφρασε το θαυμασμό της καθώς και την επιθυμία της να συμμετάσχει ενεργά στα δρώμενα για τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Ακολούθησε ομιλία της όπου ανέλυσε ιστορικά γεγονότα του αγώνα του 21 και αναφέρθηκε τεκμηριωμένα στις παραδοσιακές στολές γνωστών και αγνώστων ηρώων της Γορτυνίας και της ευρύτερης περιοχής. Με αμεσότητα και επικοινωνιακό λόγο παρουσίασε εμπεριστατωμένα πολλά στοιχεία και πληροφορίες όχι μόνο για την παραδοσιακή φορεσιά αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας. Στην εκδήλωση παρευρέθη και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό ο νέος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Γορτυνίας κ. Δημήτρης Μπόρας. Ευελπιστούμε ότι οι θετικές εντυπώσεις του θα μεταφερθούν στο Δ.Σ. του Δήμου Γορτυνίας και θα σηματοδοτήσουν μια νέα μορφή συνεργασίας.
Με εθελοντική εργασία μέλη της Εταιρείας, φρόντισαν τον καθαρισμό του κτηρίου εντός και εκτός αυτού. Ο πύργος παρέμεινε ανοιχτός από τις 10 Αυγούστου έως και 23 Αυγούστου και δέχτηκε πολλούς επισκέπτες από τα όμορα χωριά αλλά και από τη Ναύπακτο, την Ηλεία, το Καλιάνι, τα Καλάβρυτα, το Τουμπίτσι , την Βυτίνα, τα Λαγκάδια, τη Μελισσόπετρα, την Τριποταμιά, τη Στεμνίτσα και άλλες περιοχές.
Το φετινό καλοκαίρι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές και όλοι προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα, όμως αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον ότι ο αναστυλωμένος Πύργος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και θα συμβάλει στην οικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής.
Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις μας και ευχή όλων μας είναι να ανταμώσουμε, πάντα με υγεία, στις 20 Μαρτίου στον Ιστορικό αυτό μνημείο.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου-Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας. Επίσης στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Πεζοπορικός Όμιλος «Η Γκούρα».
Η πρόεδρος Ελένη Χριστοπούλου-Θανοπούλου
Η γραμματέας Θεοδώρα Λιακοπούλου
Υπεύθυνη εκδηλώσεων Νούλη Μητροπούλου-Λιακοπούλου