Ευάγγελος Γιαννακούρας: «Στρίβειν δια της…πανδημίας» 

Μετά τις φωτιές που πλήγωσαν μεγάλα τμήματα της Πελοποννήσου, καταστρέφοντας φυσικό περιβάλλον απείρου κάλλους, αλλά και παραγωγικές πηγές πλούτου στη Λακωνία και Μεσσηνία και περισσότερο στην Αρκαδία (περιοχές Μεγαλόπολης και Γορτυνία), θα περίμενε κανείς από την περιφερειακή αρχή , εάν σεβόταν τους θεσμούς που έχει κληθεί να υπηρετήσει αλλά και τους πολίτες της Πελοποννήσου, να έχει ζητήσει από μόνη της, αμέσως,  έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (αλλά τι να περιμένεις όμως αφού ούτε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας δε συνεδρίασε εκτάκτως)

Κάτι τέτοιο δε συνέβη. Άλλωστε η απαξίωση της περιφερειακής αρχής Νίκα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι γνωστή και επαναλαμβανόμενη.

Αναγκάστηκε  να συρθεί από την Αντιπολίτευση και να ορίσει έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μ ε μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η φωτιά, αλλά δυο ώρες πριν την «δια ζώσης» συνεδρίαση του οργάνου, αιφνιδιαστικά , αψυχολόγητα  και αδικαιολόγητα  για εμένα, ανέβαλε τη συνεδρίαση, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει όχι χθες, αλλά προχθές. Και αυτό το έπραξε με πρόσχημα την πανδημία και τα αυξημένα κρούσματα.

Μία συνεδρίαση που είναι απαραίτητη και αναγκαία,  γιατί μέσα από τη συζήτηση θα έβγαιναν προτάσεις και στοιχειοθετημένα αιτήματα προς την Κυβέρνηση,  ώστε να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα θέματα που έχουν προκύψει στις πληγείσες περιοχές .

Ο κ. Νίκας και οι συνεργάτες του εφάρμοσαν το «στρίβειν δια της πανδημίας», ορίζοντας την επόμενη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, όταν επιτρέπονται πλέον οι «δια ζώσης» συνεδριάσεις και οι κοινωνικές εκδηλώσεις μέχρι 300 άτομα.

Ο κόσμος περιμένει με αγωνία να λυθούν τα επείγοντα προβλήματα, όπως η στέγη, οι αποζημιώσεις για κατεστραμμένα οικήματα, για κτηνοτροφικές μονάδες, για καλλιέργειες, για αγροτικές υποδομές, οι αποζημιώσεις για ζωικό κεφάλαιο και συγχρόνως να υλοποιηθούν άμεσα παρεμβάσεις,  όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων και η αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική θωράκιση της περιοχής, κυρίως στη Γορτυνία, όπου θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τις πρώτες βροχές στην Εθνική Οδό Τρίπολης-Πύργου, αφού η όδευση της οδού είναι κάτω από απότομο και χωμάτινο πρανές, το οποίο χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις.

Δε θα γλιτώσετε την κριτική,  κύριοι της περιφερειακής αρχής, όσο και να μεταθέτετε τις συνεδριάσεις, όσο και αν επιλέγεται να γίνονται αυτές με τηλεδιάσκεψη, για να κλείνετε τα μικρόφωνα.

Η ανεπάρκειά σας και η έλλειψη συντονισμού και προετοιμασίας φάνηκε δυστυχώς με άσχημο τρόπο , κάτι που κανείς δεν θα ήθελε, αφήνοντας να καούν πολλές  χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Κοιτάζατε απλώς τις φωτιές και δεν είχατε ούτε καν την πυγμή να πιέσετε να έρθουν την πρώτη μέρα της φωτιάς στη Γορτυνία αλλά και στις περιοχές της Μεγαλόπολης ένα εναέριο μέσο, το οποίο δεν εμφανίστηκε καν, παρά μόνο όταν οι φωτιές είχαν πάρει διαστάσεις, παρόλο που ο κ.Αντιπεριφερειάρχης δήλωνε σε συνέντευξή του, πως ο πρωθυπουργός είναι προσωπικός του φίλος και μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για το καλό του τόπου. Σκεφτείτε να μην ήταν προσωπικός φίλος του κ.Αντιπεριφερειάρχη και προστάτης του κ. Περιφερειάρχη τι άλλο θα βλέπαμε…

Με εξέπληξε δε αρνητικά ο κ. Περιφερειάρχης , ο  οποίος μιλώντας στους κατοίκους της Γορτυνίας, στην οποία παρευρέθηκα και εγώ,  αντί να αναφερθεί στις ενέργειές τους για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει και αντί να έχει ήδη στείλει μηχανήματα (κάτι που δεν έχει συμβεί ούτε και τώρα)  να δουλεύουν στην περιοχή, έταζε φούρνους με καρβέλια και για μία ακόμα φορά ανέφερε την ίδια καραμέλα, τάζοντας την παράκαμψη των Λαγκαδίων, ενώ παρουσίαζε προγραμματισμένα από τη δική μας περιφερειακή αρχή έργα, τα οποία ακόμα δεν έχει υλοποιήσει, ως όφειλε.

Στείλτε, σήμερα, κύριοι της περιφερειακής αρχής, μηχανήματα, στείλτε μηχανικούς, στείλτε ειδικούς, ενημερώστε τους κατοίκους τι πρέπει να κάνουν και μην τους αφήνετε να βρουν λύση μόνοι τους και να παλέψουν με το θεριό της γραφειοκρατίας.

Οι κάτοικοι έχουν απογοητευτεί πλέον πλήρως από εσάς, γιατί έχουν νιώσει στο πετσί τους την ανικανότητά σας, την άγνοιά σας και την ανεπάρκειά σας  καθώς και την αδιαφορία σας σε συνδυασμό με το ψευτοενδιαφέρον σας και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα.

Βαγγέλης Γιαννακούρας

Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας

τέως Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας