Ηλεκτρονικά η διαδικασία για την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής

Πλέον δεν χρειάζεται να περιμένετε σε ουρές για να καταθέσετε δικαιολογητικά για αποζημίωση για γυαλιά οράσεως και οπτικά. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και τα χρήματα σας επιστρέφονται στον λογαριασμό Τράπεζας που θα δηλώσετε.

Η διαδικασία για την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής του ΕΟΠΠΥ

  1. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ

Ο πιστοποιημένος οφθαλμίατρος του ΕΟΠΥΥ αφού εξετάσει τον ασφαλισμένο, συνταγογραφεί τα απαιτούμενα (βιβλιάριο υγείας, συνταγή γυαλιών και ηλεκτρονική γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ).

  1. ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ

(ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ – ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ)

Ο ασφαλισμένος εντός 1 μήνα, από την ημερομηνία συνταγογράφησης των γυαλιών του απευθύνεται σε κατάστημα οπτικών όπου αγοράζει το οπτικό βοήθημα. Ο οπτικός δίνει στον ασφαλισμένο απόδειξη αγοράς και γνωμάτευση (βεβαίωση).

  1. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΟΠΤΙΚΩΝ

Αφού συγκεντρωθούν τα παραπάνω δικαιολογητικά, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να τα καταθέσει στο αρμόδιο ταμείο του. Η καταβολή του ποσού δεν γίνεται άμεσα αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο λογαριασμό τραπέζης που έχει δοθεί από τον ασφαλισμένο.

Για την καταχώρηση των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα του ΕΟΠΠΥ θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους
  • τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή (σκαναρισμένα ή φωτογραφία)
  • έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είστε αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος (1η σελίδα βιβλιαρίου ή άλλο αποδεικτικό)
  • τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
  • έναν λογαριασμό email

Οδηγίες καταχώρησης των δικαιολογητικών.

1. Εισέρχεστε στην σελίδα του ΕΟΠΠΥ

2. Επιλέγετε Φάκελος Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ)

3. Εισάγετε τους κωδικούς Taxisnet ή (αν έχετε) προσωπικό κωδικό ΕΟΠΥΥ. (Οι έμμεσα ασφαλισμένοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους δικούς τους κωδικούς εκτός αν πρόκειται για ανήλικα προστατευόμενα μέλη)

4. Αφού συνδεθείτε θα σας εμφανίσει να βάλετε το Α.Μ.Κ.Α σας

5. Επιλέγετε Ατομικά Αιτήματα Παροχών

6. Επιλέγετε Υποβολή

7. Επιλέγετε Θέμα αιτήματος ΟΠΤΙΚΑ

8. Στη συνέχεια καταχωρείτε τον Ταχυδρομικό Κώδικα “ΤΚ” της κατοικίας σας.

9. Στην καρτέλα στοιχεία ασφαλισμένου καταχωρείτε στο πεδίο “Αφορά” αν πρόκειται για έμμεσο η άμεσο μέλος και συμπληρώστε τον ΑΜΚΑ. (Οι έμμεσα ασφαλισμένοι αφού επιλέξουν «έμμεσο μέλος» εισάγουν τον δικό τους ΑΜΚΑ και θα εμφανιστούν αυτόματα τα υπόλοιπα προσωπικά του στοιχεία. Μόνο στο πεδίο «Στοιχεία Δικαιούχου» εισάγουν αυτά του άμεσα ασφαλισμένου. Για ανήλικα προστατευόμενα μέλη κάνετε ότι για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.

10. Στην καρτέλα Στοιχεία Επικοινωνίας καταχωρείτε τον λογαριασμό email και το κινητό τηλέφωνο σας. Όπως και στην καρτέλα Στοιχεία Δικαιούχου συμπληρώνετε τα στοιχεία του άμεσα ασφαλισμένου και τον λογαριασμό Τράπεζας ΙΒΑΝ επιθυμείτε να λάβετε το ποσό της αποζημίωσης οπτικών. Στο πεδίο «Αιτούμενο ποσό» καταχωρούμε το ακριβές ποσό τις απόδειξης που σας δόθηκε από το κατάστημά οπτικών.

11. Λίγο ποιο κάτω στην καρτέλα Στοιχεία Παραπεμπτικού/Γνωμάτευσης βλέπετε τις διαθέσιμες Γνωματεύσεις Παροχών ΕΚΠΥ (Πίνακας «Διαθέσιμες»). Επιλέξτε τον αριθμό που συμπίπτει με αυτόν που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το barcode στη γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ, που σας χορήγησε οφθαλμίατρος σας, και πατήστε το βελάκι για να την μεταφέρετε στον πίνακα «Επιλεγμένες».

12. Λίγο ποιο κάτω θα καταχωρήσετε τα σκαναρισμένα ή φωτογραφημένα σας έγγραφα

1* . Κάντε κλικ στο + και βρείτε την Απόδειξη από το κατάστημα οπτικών και ανεβάστε το. Αν το καταχωρήσατε σωστά θα σας εμφανίσει με μπλε Επιτυχές ανέβασμα του αρχείου.2* . Κάντε κλικ στο + και βρείτε την Βεβαίωση από το κατάστημα οπτικών και ανεβάστε το. Αν το καταχωρήσατε σωστά θα σας εμφανίσει με μπλε  Επιτυχές ανέβασμα του αρχείου.3* . Κάντε κλικ στο + και βρείτε την φωτοτυπία του τραπεζικού σας λογαριασμού την πρώτη και ανεβάστε την. Αν το καταχωρήσατε σωστά θα σας εμφανίσει με μπλε  Επιτυχές ανέβασμα του αρχείου.

13. Επιλέξτε ✔️και τα δύο τετράγωνα ότι αναλαμβάνετε την υποχρέωση να τηρήσετε για 5 χρόνια τα πρωτότυπα δικαιολογητικά και ότι με ατομική σας ευθύνη τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά είναι αληθή. Και κάντε κλικ στο Υποβολή Αιτήματος και περιμένετε να γίνει η επιβεβαίωση.

14. Θα σας εμφανίσει ένα παράθυρο που περιέχει ένα μήνυμα σημειώστε τον αριθμό πρωτοκόλλου και αρμόδια ΠΕΔΙ ώστε να απευθυνθείτε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και δεν λάβετε την αποζημίωση για τα οπτικά. Ο χρόνος διεκπεραίωσης μπορεί να υπερβεί τους 2-3 μήνες. Κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δικαιούται ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως (κρύσταλλα και σκελετό) κάθε 4 χρόνια ή ένα ζεύγος φακών επαφής κάθε 2 χρόνια. Σε παιδιά έως 12 ετών, καλύπτονται γυαλιά οράσεως με φακούς ασφαλείας (άθραυστα) κάθε 2 χρόνια.

Επίσης, προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας γυαλιά για τους ασφαλισμένους άνω των 40 ετών, όχι όμως δύο ζευγάρια (για παράδειγμα, ένα μυωπίας και ένα πρεσβυωπίας).Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης για γυαλιά οράσεως (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας, πολυεστιακά και διπλοεστιακά) (κρύσταλλα και σκελετός) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100,00€ ανά τετραετία και για κάθε φακό επαφής τα 25,00€.

Στην περίπτωση κερατόκωνου, το ποσόν για κάθε φακό επαφής ανέρχεται στα 70,00€.