Κατευθύνσεις για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, σε συνδυασμό και με τηλεδιάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Τρίτη 19 Ιανουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Σημειώνεται ότι το ύψος των χρηματοδοτήσεων που η Περιφέρεια εξασφάλισε στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 388.165.465 ευρώ -πάνω από 100.000.000 ευρώ περισσότερα από τον προϋπολογισμό του προηγούμενου Προγράμματος-, ωστόσο εκτιμάται ότι το τελικό ποσόν ενδεχομένως και να διπλασιαστεί, μέσω της υπερδέσμευσης.

“Εδωσα εντολή να ξεκινήσει επίσημα και η δημόσια διαβούλευση με τους φορείς, η οποία προτιθέμεθα να είναι εξαντλητική” τόνισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι στην διαδικασία αυτή περιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι δήμοι, οι αναπτυξιακές, τα Επιμελητήρια, και εν γένει οι φορείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Περιφέρειας.

Οπως διευκρινίστηκε, περί τα 100 με 120 εκ. ευρώ προορίζονται για ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) και ΣΒΑΑ (Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), ακόμα 100 εκ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις και έργα, ενώ το υπόλοιπο της πίστωσης αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

“Η Περιφέρεια θα έχει την στρατηγική και πολιτική ευθύνη για όλα” πρόσθεσε ο Π. Νίκας και προσδιόρισε ότι η κατεύθυνση είναι πως ΣΒΑΑ θα υλοποιηθούν στις 6 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας (τις 5 πρωτεύουσες και το Αργος), ενώ οι ΟΧΕ θα αφορούν τον πολιτισμό, κι ακόμα τις περιοχές της Μάνης και του Ταϋγέτου.

“Ολα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η οποία προφανώς θα περάσει και σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και Δημοτικών Συμβουλίων” κατέληξε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.