2η ημέρα: Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται – Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Γορτυνία (ανανεώνεται)

Σάββατο 7.08.2021

ΡΟΗ ΝΕΩΝ

https://www.facebook.com/dodekametroarkadias

2:15μ.μ. Εδώ και λίγη ώρα υπάρχει επικίνδυνη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Γορτυνία, στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στην Ηλεία που από χθες εισήλθε στη Γορτυνία από την Νεμούτα., απειλώντας το Νεοχώρι. Σήμερα το μέτωπο της φωτιάς από την Ηλεία πέρασε από τον ποταμό Ερύμανθο, στον οικισμό Ελαία και κατευθύνεται προς Χώρα. Ήδη δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Χώρα Γορτυνίας. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γορτυνίας, αλλά και εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη με το πύρινο μέτωπο.

 

3:15μ.μ. Ανακοίνωση Δήμου: Μετά λύπης, ο Δήμος Γορτυνίας ανακοινώνει ότι, ύστερα από την χθεσινοβραδινή επιτυχή κατάσβεση του πύρινου μετώπου στα όρια των χωριών Νεοχώρι και Λιβαδάκι, προέκυψε αναζωπύρωση. Αυτή την στιγμή πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στις Τοπικές Κοινότητες Χώρα, Νεοχώρι και Ελαία οι οποίες έχουν εκκενωθεί. Εκτός από την πυροσβεστική και τα εναέρια μέσα, στα σημεία επιχειρεί το προσωπικό του Δήμου με υδροφόρες και 4×4 πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, την προσπάθεια κατάσβεσης επικουρούν μέλη της Δημοτικής Αρχής και εθελοντές κάτοικοι. Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, βρίσκεται στην περιοχή από εχθές το μεσημέρι και συντονίζει τις επιμέρους δράσεις. Η σκέψη μας είναι μαζί σας.

05:00μ.μ. Το μέτωπο της φωτιάς δυστυχώς είναι πολύ μεγάλο και σε πολλά μέτωπα. Η φωτιά πέρασε από την Ελαία και τη Χώρα και κινείται προς τις Ράχες. Δυστυχώς έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Όλοι κάνουν έκκληση για βοήθεια από εναέριες δυνάμεις!

05:30μ.μ. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη γιατί συνεχίζει να κινείται ανεξέλεγκτα. Ήδη δόθηκε εντολή εκκένωσης και σε Ράχες, Τουμπίτσι και Δωδεκάμετρο.

06:10μ.μ. Μόλις δόθηκε εντολή εκκένωσης και στα χωριά Καστράκι και Φαναράκι. Εστίες πυρκαγιάς βρίσκονται μεταξύ Δωδεκαμέτρου και Τουμπιτσίου, ενώ απειλούνται τα απέναντι χωριά Φαναράκι, Καστράκι. Από τη ροή του ανέμου εξαρτάται αν θα ανέβει προς Ζάβετη και Βούτση.

10:15μ.μ. Το μέτωπο της φωτιάς συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα στη Γορτυνία. Η φωτιά, προερχόμενη από την Νεμούτα της Ηλείας, που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι, πέρασε μέσα από τα χωριά Ελαία, Νεοχώρι και Χώρα. Δυστυχώς κάηκαν αρκετά σπίτια στη Χώρα, ενώ στα υπόλοιπα καταγράφηκαν μικρότερες ζημιίες. Αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης και σε Ράχες, Τουμπίτσι και Δωδεκάμετρο και στη συνέχεια στα χωριά Καστράκι και Φαναράκι.

Οι εστίες της πυρκαγιάς συνεχίζουν να βρίσκονται μεταξύ Δωδεκαμέτρου και Τουμπιτσίου. Αυτή τη στιγμή το μέτωπο της φωτιάς ανεβαίνει προς τον ποταμό Λάδωνα. Η φωτιά καίει εκτάσεις στην Τοπική Κοινότητα Τροπαίων.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο άνεμος να αλλάξει κατεύθυνση και η φωτιά να κινηθεί προς Ζάβετη και Βούτση. Για αυτό και υπάρχει εντολή από την Αστυνομία να είναι όλοι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να γίνει εκκένωση Βουτσίου και Μοναστηρακίου. Όμως αυτή τη στιγμή στο Τουμπίτσι γίνεται προσπάθεια με ζώνες να μην περάσει δεξιά από τον ποταμό και ανέβει προς Σταυρί.

Η κατάσταση πάντως χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς υπάρχουν πολλά μεγάλα μέτωπα, τα οποία δεν είναι ελέγξιμα. Η νύχτα θα είναι πολύ μεγάλη και δύσκολη.

Εφημερίδα “Γορτυνία” – e-gortynia.gr