Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ισχύει με συμπτώματα και τεστ

Επελαύνει σε παγκόσμιο επίπεδο η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που είναι σαφώς πιο μεταδοτική ωστόσο φαίνεται πως συνοδεύεται από ηπιότερη νόσηση.

Τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους μέχρι τώρα, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού είναι εξαιρετικά μεταδοτική και δεν κάνει διαχωρισμούς σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τα δύο μεγάλα ερωτήματα που κυριαρχούν είναι:

  1. ποια συμπτώματα πρέπει να μας υποψιάσουν και
  2. ποια τεστ πρέπει να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι αν νοσούμε ή όχι

Τα συμπτώματα

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη κυριαρχήσει, στην Αττική όπου καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες νέες μολύνσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, όταν κάποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα, όπως πχ μπούκωμα,
πονόλαιμο, ρινική καταρροή, καλό θα είναι να μην τα θεωρήσει ένα απλό συνάχι όπως θα έκανε παλιότερα αλλά να ελεγχθεί και να αποφύγει την επαφή με άλλους για να περιορίσει την μετάδοση του ιού, εφόσον είναι φορέας του στελέχους Όμικρον.
Με βάση τις αναφορές από τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει η The Sun, τα παρακάτω είναι τα συνήθη πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Ομικρον:

  • Ενόχληση στο λαιμό
  • Πόνος στην πλάτη
  • Ρινική καταρροή/συμφόρηση
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Πόνοι στο σώμα

Ο Ryan Noach – διευθύνων σύμβουλος της Discovery Health, του μεγαλύτερου φορέα ιδιωτικής ασφάλισης στη Βρετανία κατέληξε στα συμπεράσματα αυτά μετά την ανάλυση περίπου 78.000 κρουσμάτων της μετάλλαξης Ομικρον.

Τα συμπτώματα σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους

Ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα είναι αν η «Όμικρον» θα είναι το ίδιο θανατηφόρα με τη Δέλτα, κάτι το οποίο τα πρώτα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν αλλά και τα συμπτώματα που έχει σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με έρευνα που ήρθε στη δημοσιότητα από τον γνωστό γιατρό Επειγόντων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Κρέγκ Σπένσερ, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η «Όμικρον» προσβάλλει τους εμβολιασμένους με την τρίτη και δεύτερη δόση, καθώς και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, καταλήγει πως είναι μεν λιγότερο σοβαρή από τη «Δέλτα», όμως, όλα εξαρτώνται από τις δόσεις εμβολίου που έχουμε λάβει.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr