Μόνο εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και παιδιά με self test στα χριστουγεννιάτικα πάρκα

Στην εξειδίκευση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών και το πρόστιμο των 100 ευρώ, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Πέμπτης.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναλυτικά τι θα ισχύει:

  • Έως τις 16 Δεκεμβρίου, όσοι είναι άνω των 60 ετών, θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις οι οποίες δικαιολογούν τα άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Θα υπάρξει στην πορεία ενημέρωση για το πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις και πότε θα εξεταστούν. Από ‘κει και πέρα για κάθε μήνα θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ“
  • Θα διατεθούν δύο δωρεάν self test σε όλους: “Το πρώτο self test θα γίνει την πρώτη βδομάδα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου. Όσοι νοσούν και μπουν σε καραντίνα, θα μπορούν να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα. Συστήνεται, την περίοδο των Χριστουγέννων, να κάνουν όλοι αυξημένα τεστ – και οι εμβολιασμένοι. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, για να έχουμε μια πλήρη επιδημιολογική εικόνα”.
  • Όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό, για να μπορούν να έχουν πιστοποιητικό νόσησης, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε PCR test.
  • Στα θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, ενώ στα ανήλικα τέκνα θα γίνεται rapid test.