Νέα μέτρα στο τραπέζι – Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Οι ανησυχίες για την ταχύτατη διασπορά της Μετάλλαξης Όμικρον και στη χώρα μας φέρνει νέους περιορισμούς, όπως φαίνεται και πριν την Πρωτοχρονιά αλλά και μετά το νέο έτος.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ξεκινήσουν με τη διασκέδαση αφού σήμερα συνεδριάζουν οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εισηγηθούν σχετικά στην κυβέρνηση.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν τόσο την εξέλιξη των νέων κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, όσο και την πίεση που μπορεί να δεχθεί περαιτέρω το ΕΣΥ.

Ήδη πάντως οι υπουργοί Υγείας και Ανάπτυξης προανήγγειλαν νέα μέτρα, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέους περιορισμούς και αναμένει το πράσινο φως από τους επιστήμονες.

Όπως όλα δείχνουν, τα νέα μέτρα θα αφορούν και την Πρωτοχρονιά παρότι τα κυβερνητικά στελέχη είχαν προαναγγείλει ότι οι νέοι περιορισμοί θα αφορούν μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις για παρεμβάσεις τόσο στο ωράριο λειτουργίας όσο και στην πληρότητα ειδικά των νυχτερινών κέντρων. Στο τραπέζι βρίσκεται πάντως ακόμη και το ολιγοήμερο «lockdown» για τα νυχτερινά κέντρα, παρότι η κυβέρνηση επιδιώκει να το αποφύγει εξαιτίας των αντιδράσεων από τους επιχειρηματίες.

Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

  • Ακόμη και να κλείσουν τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης και club, καθώς εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού. Ένα μέτρο το οποίο έχει συζητηθεί να ισχύσει μόνο για 15 ημέρες σε πρώτη φάση. Φαίνεται όμως ότι το σενάριο αυτό θα αποφευχθεί από την κυβέρνηση ώστε να μην υπάρχει απώλεια εσόδων για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
  • Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα καταστήματα ψυχαγωγίας (μικρότερα σε μέγεθος όπως τα μπαρ) αλλά και τα εστιατόρια και τις καφετέριες, πιθανώς θα κλείνουν νωρίτερα ώστε να περιορισθεί η κινητικότητα τη νύχτα. Οι πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι συζητείται είτε να κλείνουν τα μεσάνυκτα είτε στις 23:00.
  • Επίσης, στα καταστήματα ψυχαγωγίας θα τεθούν όρια πληρότητας ώστε να επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο. Να σημειωθεί ότι σήμερα το ποσοστό της πληρότητας είναι 100% αφού οι εσωτερικοί χώροι αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους.
  • Παράλληλα για τους καθήμενους αναμένεται να ορισθεί νέος ανώτατος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι πιθανότατα στα 6 άτομα.
  • Ακόμα αναμένεται να επανέλθει το μέτρο με την απαγόρευση για τους ορθίους εντός των καταστημάτων.

Τα σχέδια της κυβέρνησης είναι τα νέα μέτρα να ισχύσουν για 15 μέρες και στη συνέχεια να επανεξετασθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν.

Νέα μέτρα και αρχές του 2022

Όμως νέα μέτρα θα υπάρξουν και στη νέα χρονιά και ειδικά στην αρχή. Άλλωστε η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι το δεύτερο «πακέτο» των μέτρων θα ξεκινήσει στις 3 Ιανουαρίου. Ούτως ή άλλως όμως έχει σχεδιαστεί να επιβληθούν επιπλέον μέτρα που θα ισχύουν σε εργασία, εκπαίδευση, εμπόριο, ψυχαγωγία αλλά και γενικότερα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν, θα έχουν στόχο να μην κλείσει η οικονομία, αλλά θα είναι περιοριστικά.

Νέα μέτρα σε εκπαίδευση – σχολεία

Στο τραπέζι των ειδικών είναι και νέα μέτρα στα σχολεία και γενικότερα στην εκπαίδευση, αλλά θα σχετίζονται κυρίως με τα πρωτόκολλα. Δηλαδή οι ειδικοί εισηγούνται να αλλάξει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των κρουσμάτων που εντοπίζονται στον μαθητικό πληθυσμό.

Ιδανικά οι επιστήμονες θα ήθελαν να μείνουν οι μισοί μαθητές ανά τάξη, ή να πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής πρωί βράδυ, ή ανά εβδομάδα με τηλεκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας όμως δεν συμφωνεί.

Γι αυτό και όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr οι ειδικοί της επιτροπής, θα εισηγηθούν για το νέο έτος να κλείνει ένα τμήμα, εάν εντοπισθούν κρούσματα σε πολύ μικρότερο αριθμό.

Σήμερα με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% των μαθητών συν ένας μαθητής.

Εργασία

Οι ειδικοί θα εισηγηθούν νέα μέτρα και για τους χώρους εργασίας, ξεκινώντας με την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους με πολύ προσωπικό. Σήμερα η τηλεργασία κινείται στο 20% ενώ αναμένεται να υιοθετηθεί το 50% όπου μπορεί να εφαρμοσθεί.

Το λιανεμπόριο

Σε ότι αφορά στο λιανεμπόριο, αναμένεται να επανέλθουν πιο αυστηρά τα όρια για τον αριθμό των ατόμων με βάση τα τετραγωνικά εντός των καταστημάτων. Ένα μέτρο που θεωρητικά ισχύει και σήμερα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρείται. Άλλωστε η είσοδος στα καταστήματα λιανεμπορίου γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή με τεστ.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr