Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Ζητώ ίση μεταχείριση για τους πυρόπληκτους κατοίκους της Γορτυνίας

Να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και απαλλαγών και για τους πυρόπληκτους παραγωγούς και επιχειρήσεις της Γορτυνίας  Αρκαδίας όπως για την Β. Εύβοια (Απόφαση Αριθμ. 168528 ΕΞ 2021)

Με ερώτησή μου, που κατέθεσα σήμερα- σ.σ. Τετάρτη, 5/1/2022- στη Βουλή ζητώ από την Κυβέρνηση, οι συμπολίτες μας από την Γορτυνία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές να έχουν ίση μεταχείριση και οικονομική στήριξη με τους πυρόπληκτους κατοίκους της Β. Εύβοιας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Μετά τις  καταστροφικές πυρκαγιές του  καλοκαιριού του 2021 έχω ζητήσει με παρεμβάσεις μου και ερωτήσεις μου στη Βουλή ότι κάθε μέτρο αποζημίωσης, στήριξης και απαλλαγής υποχρεώσεων που ανακοινώνεται και εφαρμόζεται για την Β. Ευβοια και τις άλλες πυρόπληκτες περιοχές της χώρας να εφαρμόζεται ταυτόχρονα και για την περιοχή της Γορτυνίας Αρκαδίας.

Οι ζημιές στην περιοχή είναι καθολικές και πέρα από τις δασικές εκτάσεις έχει καταστραφεί ο παραγωγικός ιστός, ελαιοκαλλιέργεια και κτηνοτροφία με συνέπεια  όχι μόνο οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση αλλά και όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο ( ελαιοτριβεία, μικρά τυροκομία, οικοτεχνίες κλπ).Επίσης η καταστροφή του περιβάλλοντος έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των επισκεπτών και ως εκ τούτου όλες μικρές επιχειρήσεις γύρω από τον τουρισμό και την σίτιση εξ ίσου υποφέρουν.

Επειδή η αποκατάσταση των ζημιών προχωράει αργά και η επαναφορά της παραγωγικής και οικονομικής ζωής θα αργήσει είναι ανάγκη τα μέτρα στήριξης να ενισχυθούν ώστε οι λίγοι κάτοικοι των ορεινών αυτών περιοχών και ιδίως ο νέοι και οι κάτοχοι των επιχειρήσεων να μην τις  εγκαταλείψουν και να ερημοποιηθούν. Η ζημιές από τις πυρκαγιές προστέθηκαν σε αυτές τις πανδημίας και η κατάσταση είναι τραγική.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι  αρμόδιοι υπουργοί:

Θα εφαρμόσουν άμεσα για τις επιχειρήσεις της Γορτυνίας Αρκαδίας τα μέτρα ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας που ανακοινώθηκαν στις 4.1.2022 με την απόφαση με αριθμ. 168528 ΕΞ 2021

Ο Βουλευτής

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος