Ο Δήμος Γορτυνίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Disabled Persons) καθιερώθηκε το 1992, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα αναπηρίας όπως, η προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, η ανάδειξη της ανάγκης για την αξιοπρεπή τους διαβίωση και η ένταξή τους στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή κάθε χώρας, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε αυτή η ημέρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιας μορφής αναπηρία, ενώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας στους έξι πολίτες έχει κάποιο είδος αναπηρίας, σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, οι αριθμοί είναι σημαντικοί και στις μέρες μας, οι κοινωνίες, εξακολουθούν να κρατούν τα άτομα με ειδικές ικανότητες στο παρασκήνιο.

Τα άτομα με αναπηρία αξίζουν τον έμπρακτο σεβασμό μας. Μια καθημερινότητα ισάξια και ισότιμη με αυτή των υπόλοιπων ανθρώπων. Αξίζουν μια κοινωνία με τις κατάλληλες υποδομές, μέσα στην οποία θα μπορούσαν εύκολα να ενσωματωθούν και να συνυπάρξουν με άνεση με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Έτσι θα έπαυε και η αναπηρία να συνοδεύεται από την περιθωριοποίηση. Η ανθρωπότητα παρόλα αυτά, μένει να κάνει πολλά βήματα ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση. Η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου με αναπηρία, είναι ένα βήμα που μπορεί να κάνει καθένας από εμάς, στα πλαίσια της ατομικής του ευθύνης.  

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους:

  • Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία: https://www.esamea.gr/our-actions
  • United Nations: Department of Economic and Social Affairs Disability: https://www.un.org/development/desa/disabilities/