Ο Δήμος Γορτυνίας για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Στις 2 Απριλίου έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.. Ο σκοπός της είναι να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τον αυτισμό, αλλά και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις ανάγκες των ατόμων με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, συμβάλλοντας στην αποδοχή και την ενσωμάτωση τους στον κοινωνικό ιστό.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης Αυτισμού είναι «Ένταξη στην Εργασία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες σε έναν κόσμο μετά Πανδημίας (Inclusion in the Workplace: Challenges and Opportunities in a Post-Pandemic World).

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός αποτελεί μια πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που τυπικά διαρκεί καθ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου και συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης. Αποτελεί μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Ο αυτισμός εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και εμποδίζει την ικανότητα του πάσχοντα να επικοινωνεί και να συσχετίζεται με τους άλλους. Εμφανίζεται ανεξαρτήτως φυλής, έθνους, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης και είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αγόρια από ότι κορίτσια.

Σήμερα 1 στα 50 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, καθιστώντας τον πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και το AIDS (Autismspeaks.org). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενώ μερικοί άνθρωποι με ASD είναι σε θέση να ζήσουν ανεξάρτητη και παραγωγική ζωή, άλλοι έχουν σοβαρές αναπηρίες και απαιτείται να έχουν δια βίου φροντίδα και υποστήριξη (Ενημερωτικό Δελτίο, 2016).

Παρόλο που τα άτομα με αυτισμό έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία μεταξύ τους, κάθε ένα είναι μοναδικό. Τα άτομα με αυτισμό συχνά νοιάζονται βαθειά για τους γύρω τους, αλλά δυσκολεύονται να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους, τα συναισθήματα τους ή ο τρόπος που τα δείχνουν θεωρείται αδόκιμος κοινωνικά.

Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί μεγάλο όφελος για το παιδί, διότι συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών του, στην κατανόηση της συμπεριφοράς του, στη βελτίωση των εκπαιδευτικών επιδόσεων του και των γνωστικών ικανοτήτων του καθώς και στη σωστότερη ανάπτυξη. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η παρέμβαση, τόσο πιο εύκολα θα υπάρξει εξέλιξη στα παιδιά μέσω της εκπαίδευσης και των ειδικών προγραμμάτων που υπάρχουν.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε τα παρακάτω links:

 

www.autismhellas.gr (Autism-Asperger Hellas)

www.autismgreece.gr (Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων)

www.autismspeaks.org (Autism Speaks Organization)