Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πληττόμενη περιοχή η Μεγαλόπολη

“Η πληττόμενη περιοχή είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης και προς τα εκεί πρέπει να κατευθύνονται τα πιο ισχυρά κίνητρα. Η Μεγαλόπολη δεν πρέπει να αδικηθεί”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής ΣΔΑΜ η οποία έγινε την Πέμπτη 4 Μαρτίου, υπό τον καθηγητή Κωστή Μουσουρούλη.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης γνωστοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα διατεθούν 300.000.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση του λιγνιτικού πεδίου, έργο που θα παράσχει απασχόληση σε επιχειρήσεις που εργάζονται στα λιγνιτωρυχεία. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η πολιτεία θα αγοράσει από τη ΔΕΗ μέρος του λιγνιτικού πεδίου για συγκεκριμένες χρήσεις.

Επίσης, αναφορικά με το ειδικό χωροταξικό για τη Μεγαλόπολη συζητήθηκε ο καθορισμός χρήσεων γης, στις οποίες προβλέπεται και η διαμόρφωση Βιομηχανικού Πάρκου 1.800 στρεμμάτων. Οπως διευκρινίστηκε, οι χρήσεις γης θα διαμορφωθούν ανάλογα με τους πυλώνες ανάπτυξης του master plan για την δίκαιη μετάβαση.

Εξ άλλου, έγινε συζήτηση σχετικά με τον προσδιορισμό των άμεσα και έμμεσα πληττόμενων περιοχών, όπως η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη και η Οιχαλία.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Απόλυτα ξεκάθαρος ήταν στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ως προς τον εν λόγω προσδιορισμό, σημειώνοντας ειδικότερα:

“Η πληττόμενη περιοχή είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης και προς τα εκεί πρέπει να κατευθύνονται τα πιο ισχυρά κίνητρα. Η Μεγαλόπολη δεν πρέπει να αδικηθεί. Αν τα ίδια κίνητρα υπάρξουν και για άλλες περιοχές υπονομεύεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Μεγαλόπολη, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την περιοχή. Επιπλέον, δημιουργείται αναίτια αναταραχή, ιδίως τώρα που έχει γίνει αποδεκτή η διαδικασία της δίκαιης μετάβασης, η οποία όμως πρέπει να είναι όντως δίκαιη, δηλαδή να αποβλέπει στην στήριξη της Μεγαλόπολης”.