Σε εξέλιξη η άσκηση «Ηνίοχος 2021» – Πτήσεις και πάνω από τη Γορτυνία!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη αεροπορική άσκηση “Ηνίοχος 2021” της Πολεμικής Αεροπορίας με την ελίτ των μαχητικών από ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελλάδα να έχουν συγκεντρωθεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα.

Η μεγάλη αεροπορική άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα, με τα αεροσκάφη να κινούνται από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελλόριζο και από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και πτήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από την Αρκαδία και τη Γορτυνία! Ήδη κάτοικοι από χωριά της Κάτω Γορτυνίας μας ενημέρωσαν ότι την Παρασκευή 16.04 κατά τις 12:00 άκουσαν να περνούν αρκετά μαχητικά από πάνω τους. Δυστυχώς όμως λόγω της αυξημένης συννεφιάς δεν ήταν εφικτό να τα διακρίνουν καθαρά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στον “Ηνίοχο 2021” πρόκειται να συμμετάσχουν εκτός από μεγάλο αριθμό αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας και οι κάτωθι χώρες με αεροσκάφη:

• Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και Μ-2000D
• ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16, MQ-9 και KC-135
• Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αεροσκάφη F-16
• Ισπανία με αεροσκάφη F/A-18 Hornet
• Ισραήλ με αεροσκάφη F-15 και F-16
• Κύπρος με ελικόπτερο AW139

Για φέτος η άσκηση η οποία ξεκίνησε στις 12 και ολοκληρώνεται στις 22 Απριλίου 2021, θα πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, με βάση την αεροπορική βάση Ανδραβίδας. 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφθηκε την 117 Πτέρυγα Μάχης όπου ενημερώθηκε από αρμόδιους Επιτελείς για την εξέλιξη της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας. Στον χαιρετισμό του προς το σύνολο των συμμετεχόντων, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η συμμετοχή στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 21 τόσων πολλών αεροπορικών δυνάμεων από τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Κύπρο αλλά και από την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες συνεργασίας και συνεκπαίδευσης που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις των χωρών μας, μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών μεταξύ των ασκουμένων. Η ισχυρή παρουσία σας εδώ τεκμηριώνει τις προσπάθειες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ φίλων και συμμάχων και στέλνει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης δίνοντας κίνητρο να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο και να σχεδιάσουμε μια πολύ ανταγωνιστική άσκηση, που κάθε χρόνο θα βελτιώνεται με την ενεργή υποστήριξη και συμμετοχή σας. Να είστε ασφαλείς και να απολαύσετε το υπόλοιπο της άσκησης».

Βασίλης Κουτρουμάνος

ΦΩΤΟ: Γ.Ε.Α.