Σοβαρότατα προβλήματα από τον παγετό σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κηπευτικών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

“Ο παγετός φαίνεται ότι εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα για την Αργολίδαι και άλλες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Π.Ε. Αργολίδας, στο Ναύπλιο, σήμερα Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Οπως τονίστηκε στη σημερινή σύσκεψη ειδικότερα, όσον αφορά στην Αργολίδα οι ζημιές από τον πάγο -που ακολούθησε την σφοδρή χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα- είναι εξαιρετικά μεγάλες στις καλλιέργειες, τόσο των εσπεριδοειδών, όσο και των κηπευτικών.

“Υπάρχουν 130.000 τόνοι ηρτημένης παραγωγής εσπεριδοειδών, η οποία υπέστη σοβαρή ζημιά καθώς, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν λειτούργησε η αντιπαγετική προστασία” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος ενημερώθηκε ότι για τον λόγο αυτό οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί θα στραφούν κατά της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση, η ζημιά που έχουν υποστεί τα εσπεριδοειδή -καθώς έχουν παγώσει οι καρποί εσωτερικά- έχει καταστήσει μη εμπορεύσιμο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Σημαντικές, εξ άλλου, είναι και οι ζημιές που έχουν υποστεί από τον παγετό οι καλλιέργειες κηπευτικών, κυρίως μαρούλια και αγκινάρες.

Ανάλογες αναφορές, όσον αφορά στα εσπεριδοειδή, γίνονται και από την Κορινθία, αλλά και στη Λακωνία, ενώ στη Μεσσηνία διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια της πατάτας.

“Για όλα αυτά τα ζητήματα, τόσο στην Αργολίδα, όσο και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, ενημερώθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και ο ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του οποίου  Ανδρέας Λυκουρέντζος αναμένεται να επισκεφθεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου την επόμενη εβδομάδα” γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει αναγγελίες από τους κατά τόπους εκπροσώπους του Οργανισμού, όπως και εκτιμήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Στο μεταξύ, με σχετικό έγγραφό της προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, η ΔΑΟΚ Κορινθίας ενημερώνει για την κατάσταση στις καλλιέργειες της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας από τον παγετό, μετά τις σφοδρές χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

“Σας γνωρίζουμε τα εξής σχετικά με αναμενόμενες ζημιές στην Π.Ε. Κορινθίας λόγω παγετού την 25-1-2022 και επόμενες ημέρες:

Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών μετά την κακοκαιρία «Ελπίς» και τα φαινόμενα παγετού (πληροφορίες για θερμοκρασίες -2 μέχρι -7 στην πεδινή παραλιακή περιοχή και -15 και πλέον στην περιοχή της Νεμέας) αναμένονται σημαντικές ζημιές σε όλα τα εσπεριδοειδή και κηπευτικά, ανάλογα με την μείωση της θερμοκρασίας και τους θύλακες παγετού.

Οι ζημιές στις λεμονιές θα είναι σημαντικότερες, λόγω μικρότερης ανθεκτικότητας στις χαμηλές θερμοκρασίες και επειδή δεν είχε γίνει συγκομιδή σε μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, λόγω μεγαλύτερης ανθεκτικότητας, οι ζημιές θα εξαρτηθούν από την μείωση της θερμοκρασίας.

Το μέγεθος των ζημιών θα εμφανιστεί μετά από πέντε ημέρες.

Επίσης αναμένονται ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο των ελαιώνων λόγω της μεγάλης μείωσης της θερμοκρασίας σε πολλές ημιορεινές και ορεινές περιοχές που καλλιεργούνται με ελαιώνες (Νεμέα, Ανατολική Κορινθία, κλπ).

Το μέγεθος των ζημιών θα εμφανιστεί μετά από πέντε έως δέκα ημέρες”.