Συνταγή: Αρωματικά γαλοκούλουρα από το Μαίναλο!

Το περιοδικό «Γαστρονόμος» που κυκλοφόρησε την προηγούμενη Κυριακή 18.04 με την εφημερίδα «Καθημερινή» είχε αφιέρωμα στο Πάσχα στο Μοριά! Σε αυτό το όμορφο αφιέρωμα η Γορτυνία είχε τη δική του θέση, καθώς η Βαγγελιώ και ο Γιάννης Αγγελακόπουλος, που έχουν την ξακουστή ταβέρνα «Ζέρζοβα» στην Παναγιά, παρουσίασαν ντόπιες αρκαδικές συνταγές.

Μεταξύ αυτών ήταν και η συνταγή για τα αρωματικά γαλοκούλουρα από το Μαίναλο! Τα αφράτα γαλοκούλουρα τα φτιάχνουν πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, πριν μπει η Μεγάλη Δευτέρα και τα τρώνε την Κυριακή του Πάσχα. Η συνταγή είναι της Βαγγελιώς, όπως της την έχει μάθει η μαμά της Κωνσταντίνα από Μάρκου, αλλά και η πεθερά της Ελένη, από τη Ζέρζοβα.

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 75 κομμάτια)

455 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου

2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

4 αυγά

2 φλ. τζαγιού φρέσκο γάλα, πλήρςε

1.500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)

2 κάψουλες βανιλίνη

5-6 κρόκοι αυγών, χτυπημένοι για το άλειμμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1 ώρα

ΨΗΣΙΜΟ: 20΄(κάθε δόση)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στον κάδο του μίξερ πάγκου χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα και τα αυγά ένα, ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Έπειτα ρίχνουμε το γάλα και χτυπάμε καλά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και τις βανίλιες και τα ρίχνουμε στο μείγμα του μίξερ σε δόσεις, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μαλακό και αφράτο.

Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια βάρους περίπου 40 γρ. και τα πλάθουμε μπαστουνάκια, με τα οποία φτιάχνουμε πλεξούδες ή στρογγυλά κουλουράκια. Τα αραδιάζουμε σε μεγάλα ταψιά, στρωμένα με λαδόκολλα, και με πινέλο τα αλείφουμε με τους κρόκους.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο και ψήνουμε τα κουλουράκια σε δόσεις, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.