Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της πυρόπληκτης Γορτυνίας

Με όραμα, σχέδιο και ενεργή την κοινωνία να ανασυγκροτήσουμε την περιοχή.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε, την Κυριακή  28/11, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας και η ΟΜ Γορτυνίας, στην πυρόπληκτη Λιοδώρα της Ηραίας στη Γορτυνία. Στην Ημερίδα πήραν μέρος πυρόπληκτοι της περιοχής, κτηνοτρόφοι, αγρότες, επαγγελματίες, τοπικοί πρόεδροι, δημοτικοί σύμβουλοι, πολίτες από την πυρόπληκτη Μεγαλόπολη και την Ηλεία. Συμμετείχε και παρενέβη ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας , Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο Γραμματέας Αρκαδίας του ΜΕΡΑ25, Δημήτρης Γαβράς.

 Εισηγητές στην Ημερίδα ήταν οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Νίκος Παππάς, Τομεάρχης υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ο Σταύρος Αραχωβίτης, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Γιώργος Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας.

Κραυγή αγωνίας ήταν οι παρεμβάσεις των κατοίκων για την πορεία της Γορτυνίας. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι οι πυρκαγιές ήρθαν να ολοκληρώσουν την καταστροφή μιας εγκαταλελειμμένης περιοχής, χρόνια τώρα. Ανέδειξαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για δήθεν επενδύσεις σε υποδομές, στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ανάδειξη του φυσικού, ιστορικού, αρχαιολογικού και μυθολογικού πλούτου της περιοχής. Τόνισαν την ανάγκη ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής και ζήτησαν από την τοπική αυτοδιοίκηση να μπει επικεφαλής για τη διοργάνωση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου της Γορτυνίας που θα πάρει δεσμευτικές αποφάσεις για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Ζήτησαν από τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της υπαίθρου, για να ανασταλεί κι ανατραπεί η συνεχής συρρίκνωση και η ερήμωση της περιοχής μας. “Μας χαρίζουν ελαιόδεντρα, είπε ένας ομιλητής, για να αντικαταστήσουμε τα καμένα δέντρα μας και η πολιτεία μας λέει να περιμένουμε τον  ΕΛΓΑ”

” Ακούμε εκατομμύρια που έρχονται για την περιοχή και εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε ιδιώτες μηχανικούς για να μας κάνουν μελέτες να φτιάξουμε τα καμένα σπίτια μας, τα μαντριά μας,στις αποθήκες μας.”

Κάηκαν οι περιουσίες μας, που όφειλαν να τις προφυλάξουν, και τώρα μας λένε εσείς δεν είστε ασφαλισμένοι ή δεν είστε μόνιμοι κάτοικοι. Βλέπουμε μπουλντόζες μέσα στις κοίτες των ποταμών και αναρωτιόμαστε, υπάρχει σχέδιο,υπάρχουν μελέτες;¨

Ο Περιφερειάρχης εξήγγειλε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών το δρόμο Βυτίνα-Ολυμπία, έργο που χρόνια τώρα ζητάει Γορτυνία, με έτοιμες πλέον μελέτες, για να καταλήξει μετά από λίγο καιρό σε βελτίωση της ασφάλτου σε τμήματα του υπάρχοντος δρόμου.

Αναφέραμε ενδεικτικά, μερικά σημεία από την κραυγή των πληγωμένων Γορτύνιων.

Ο Τομεάρχης Υποδομών, Νίκος Παππάς, μεταξύ άλλων, τόνισε:

¨Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζει έλλειμμα στη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων. Απαιτούνται γενναία και άμεσα μέτρα, ώστε να υπάρξει και πάλι προοπτική. Η Αρκαδία πρέπει να ξαναμπεί στον σχεδιασμό των μεγάλων έργων, όπως ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άμεση χρηματοδότηση και έναρξη του Πύργος – Καλό Νερό- Τσακώνα- και δημοπράτηση του Ολυμπία- Τρίπολη που έχει πέσει θύμα της αδράνειας Μητσοτάκη- Καραμανλή. ¨

Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, μεταξύ όλων τόνισε:

¨ Αμέσως μετά τις φωτιές του Αυγούστου, προτείναμε να υπάρξει η μέριμνα για ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης, καθώς έχει μειωθεί ραγδαία το εισόδημα για την πλειοψηφία των κατοίκων ή ακόμη και μηδενιστεί, ενώ ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις τρέχουν και συσσωρεύονται, με τα τιμολόγια στο ρεύμα να έρχονται διπλάσια και τριπλάσια και με τις τιμές να αυξάνονται σε όλα τα είδη. (καύσιμα, αγροεφόδια, τρόφιμα). Συμβάλλουμε με προτάσεις για τοπικά σχέδια ανάπτυξης, προκειμένου η προσπάθεια ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής να είναι επιτυχής. Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν οι περιοχές. ¨

Η οργάνωση μελών της Γορτυνίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία επαναφέρει τις προτάσεις που είχε κάνει με την πρώτη της ανακοίνωση μετά τις πυρκαγιές.

Ενίσχυση των πυρόπληκτων. Αποκατάσταση και αποζημίωση όλων των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής. Ενίσχυση των επαγγελματιών, να ισχύσει ότι ισχύει και για τις άλλες πυρόπληκτες περιοχές,όπως μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.Συνολικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής με ειδικά προγράμματα ενίσχυσης νέων επαγγελματιών και εκσυγχρονισμού αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Δημοπράτηση του δρόμου Τρίπολης- Αρχαίας Ολυμπίας.

Καλούμε το Δήμαρχο  Γορτυνίας και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να μπεί επικεφαλής της επιτροπής αγώνα για τη δημοπράτηση του έργου, που ψήφισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο, που απαιτούν όλοι οι Γορτύνιοι και αυτοί παρέπεμψαν στις καλένδες.

Να μπει επικεφαλής ο δήμος για τη διοργάνωση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου για τη Γορτυνία με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων και να παρθούν δεσμευτικές αποφάσεις.

ΔΤ-ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ