Σύσκεψη για τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από την κακοκαιρία

Σε ετοιμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, η οποία προκάλεσε ήδη σημαντικές ζημιές στις περιοχές της Τριφυλίας στη Μεσσηνία, καθώς και στο οδικό δίκτυο του Σχίνου στην Κορινθία και μικρότερες στην δυτική Γορτυνία.

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, συγκλήθηκε σύσκεψη από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται μέχρι τώρα, δόθηκαν οδηγίες για αποκαταστάσεις, αλλά και για λήψη επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων προβλημάτων από την κακοκαιρία που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και μεθαύριο Τετάρτη.

Οπως έγινε γνωστό, μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει από ισχυρές βροχοπτώσεις στο επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο στην περιοχή Σχίνου και Αλεποχωρίου, στα Γεράνια, όπου εκτιμάται ότι σε τρεις ημέρες θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Σημειώθηκε, ωστόσο, στη σημερινή σύσκεψη ότι πιο οριστικές παρεμβάσεις θα γίνουν δυνατές μόλις περάσουν τα μέτωπα της βροχής και στεγνώσει, ως έναν βαθμό, το έδαφος.

Προβλήματα εκδηλώθηκαν και σε περιοχές της Αρκαδίας, ιδιαίτερα στην δυτική Γορτυνία, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εξ άλλου, στη Μεσσηνία, λόγω των ανέμων και της ισχυρής βροχόπτωσης προκλήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 27 Νοεμβρίου, κατολίσθηση βράχων στον παλαιό εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, στην περιοχή της Αρτεμισίας, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία για περίπου τρεις ώρες. Συνεργείο της Περιφερειακής Ενότητας απομάκρυνε από το οδόστρωμα το μεγαλύτερο μέρος των κατακρημνισμάτων και απελευθέρωσε σημαντικό τμήμα του δρόμου, αποκαθιστώντας εν μέρει την κυκλοφορία.

Αύριο Τρίτη 30 Νοεμβρίου, εξ άλλου, στην περιοχή θα μεταβεί συνεργείο του αναδόχου της εργολαβίας για τον αποχιονισμό και την άρση καταπτώσεων στον πιο πάνω δρόμο, προκειμένου με τα κατάλληλα μηχανήματα να θρυμματίσει βράχο 30 τόνων περίπου, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία.

Εξ άλλου, στην περιοχή της Τριφυλίας, την ίδια ημέρα, προξενήθηκαν ζημιές από ισχυρούς ανέμους και ανεµοστρόβιλους στις περιοχές Αγία Κυριακή και Μυρίτοβα των Φιλιατρών, σε θερμοκήπια συνολικής 30 στρεμμάτων και στις καλλιέργειες τομάτας και μελιτζάνας που γίνονταν σε αυτά, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς ένα σύγχρονο τυποποιηµένο, εγκεκριµένου τύπου, θερμοκήπιο έκτασης 10 στρεμμάτων µε όλον τον εξοπλισμό του, όπως επίσης και το συσκευαστήριο της εν λόγω µονάδας, το οποίο είχε κατασκευαστεί πρόσφατα. Επίσης εκριζώθηκαν ή έχασαν κλαδιά περισσότερα από 1.000 ελαιόδενδρα στην ίδια περιοχή, ενώ ζημιές προξενήθηκαν σε σταυλικές εγκαταστάσεις στο Ραυτόπουλο και στο Λυκουδέσι, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς σταύλος 175 τ.µ., ενώ έχει ζημιωθεί και η παραγωγή.

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας